Öt korosztályos bajnoki cím Nyíregyházán

 

A BEAC atlétái az idei legnagyobb hazai megmérettetésen, az Ifjúsági, Junior és Utánpótlás Országos Bajnokságon Nyíregyházán mind kiválóan szerepeltek. Dani Áron 3000 méteres akadályfutásban, Csuhai Péter 100 és 200 méteren, Kenesei Zsanett pedig 800 és 1500 méteren lett korosztályos magyar bajnok.

Áron egy kiegyensúlyozott, taktikus futással, kiváló hajrával szerezte meg bajnoki címét (idei elsõ akadályversenyén!), s lett egyben a gyõztese a Jeszenszky László emlékversenynek is. Másnap még 800 méteren is rajthoz állt, ahol egy meglehetõsen erõs iramú futás után az 5. helyen ért célba – egy kemény 3000 akadállyal a lábában ez nem kis teljesítmény!

Kenesei Zsanett a klasszikus középtávfutó számokban tudott duplázni. Mind a rövidebb (800 m), mind a hosszabb (1500 m) távon taktikai versenyre került sor. Zsanett végig biztonsági futásra törekedett, amit tökéletesen meg is valósított. Mindkét távon a célegyenesben vette át a vezetést (lévén, hogy bajnokságról volt szó, nem lett volna értelme irammenést vállalnia), s magabiztos hajrával szerezte meg a gyõzelmet. Ennek eredményeként jövõ héten tagja lesz a korosztályos magyar válogatottnak, mely Eszéken találkozik három másik nemzet legjobbjaival. Zsanett utóbbi, 800 méteres gyõzelme egyébként a 15. országos bajnoki címe.


Erõs iramú versenyre került sor a junior fiúk 800 méteres futamában is. Itt két kiváló BEAC-os középtávfutó, Dohoczki Tamás és Sándor Krisztián volt a mezõnyben. Az erõs kezdés miatt ugyan mindketten a mezõny második felébe szorultak az elsõ kör után, azonban a táv második felében elkezdtek felkapaszkodni, ami mindkettejük számára majdnem dobogót jelentett: Tomi egyéni csúccsal (1:56,76) alig 8 tizedre maradt le a dobogóról, Krisztián pedig szabadtéri egyéni csúccsal (1:57,63) közvetlenül Tomi után az 5. helyen végzett. Tomi elõzõ nap 1500 méteren is futott, ott egy taktikai versenyben az 5. helyen ért célba.

Csere Gáspár versenyszezonja végén még elindult egy pályaversenyen is – az utánpótlás korúak 5000 méteres versenyében a tõle megszokott egyenletes, kemény tempójú versenyt futva a 4. helyen végzett, épphogy kicsúszva 15 perc alól. 

Ferenc Kata, aki szintén inkább utcai versenyekre készül, az ifjúságiak 3000 méteres futamában, bátor futással az 5. helyen fejezte be versenyét, idei legjobb idejével.

 

A rövidtávfutók szereplésérõl edzõjük, Németh Ilona írt beszámolót:

Azt hiszem a csoportomnak a Nyíregyházán rendezett országos bajnokság csak a nagy ellenszél miatt nem lesz a kedvenc városa, mert sajnos a kavargó szél elrontotta a "játékunkat".Idén sajnos az idõjárás a fõszereplõje a versenyeknek, mivel hol hatalmas ellenszél keserít, hol a nagy hátszél miatt nem tudunk felhõtlenül örülni az elért eredménynek.

Pénteken kora reggel indultunk a három napos megmérettetésre, Csuhai Feri apuka lelkes segítségével, az általa csak "csapatbusznak " titulált, BRÚNÓNAK keresztelt saját kis mikrobusszal. Ezúton is köszönöm segítségét, mivel a frissítõ és édesség utánpótlásról is gondoskodott.

A verseny indításaként Meskó Márk megadta az alaphangot a csapatnak, hiszen ilyen harcos hozzáállást még sosem láttam Tõle. Óriási küzdelemben ellenszéllel és versenytársakkal egyéni csúcsot ért el a 110m gátfutásban. Mintha neki nem is fújt volna a szél, úgy szedte a lábait és kivételesen nagyon gyorsan a kiemelt lábát is. Márk ezzel a 16. helyet szerezte meg. 16,79 mp egyéni csúcsa sokkal jobb lehetett volna, ha nem -2,1m/s ellenszél fúj. 400 gáton másnap már nyoma sem volt Márk harciasságának. Az még talány, hogy miért, de nagyon nagy lökésszerû ellenszelek és hátszelek váltogatták egymást, talán ez magyarázza a gyengébb teljesítményt, de errõl még beszélgetnünk kell. A 67,75 mp szintén 16. eredmény.

Torma Evelin téli sérülése óta másodszor állt rajthoz. A jelenlegi helyzetben kitûnõ rajttal kiharcolta a "B" döntõbe jutást, ahol még jobban rajtolva 13,51 mp-es (-1,7m/s ellenszélben elért) idejével elégedett vagyok, hiszen gyorsasági munkát még nem is tudtunk végezni. Óvatoskodásból ez pedig egy kitûnõ országos bajnoki eredmény. A 12. helyen zárta a versenyt. Másnap távolugrásban, kavargó szélben két belépéssel legjobb ugrása 472 cm-re sikerült, ami szintén a 12. helyre volt elég.

Szûcs Richárd - a nagy küzdõ - is megvívta a harcot az ellenszéllel. Éppen csak elmaradt egyéni csúcsától -2,0m/s ellenszélben 12,33 mp-es idõt ért el a 100 méteres síkfutásban. Majd néhány órával késõbb a még jobban kavargó szélben, egyre hûvösebb idõben szintén alig elmaradva egyéni csúcsától, 400m-en 55,64 mp-es idõt futott, ami a 19. helyet jelentette. Sajnos újra elõjött a hátfájása, amivel sokat bajlódik, ezért a másnapi 200m-en örültünk, hogy futni tudott és szintén közel az egyéni csúcshoz 20. idõvel 25,6 mp-el ért célba-2,5 m/s ellenszélben.

Az ifi versenyzõim közül nem véletlenül hagytam Csuhai Péter tanítványomat a végére. A bajusz történet is az övé, illetve édesapjáé. Péter hatalmas energiáiról árulkodik, hogy az ellenszél sem tudta megfékezni. 100m-en már az elõfutamban látszott könnyed laza mozgásán, hogy nyoma sincs az egy héttel ezelõtti, ideges, kapkodó szétszórt Petinek. Úgy látszik a Paulinyi emlékverseny kellemetlen tapasztalata kicsit elgondolkodásra késztette.

Peti elõfutama elõtt az izgalmak a tetõfokára hágtak, mivel megint rengeteg elrontott rajt, kiugró versenyzõk és sokat hibázó versenybírók keserítették az életünket. Petinek itt is érett egy 400 m.(Ha százon kiugrik, akkor 400 méteren indult volna.)
Peti nagyon óvatosan szinte beragadva, lassan indult, de futás közben már minden a legnagyobb rendben volt. 11,29 mp-es ideje -2,5 m/s ellenére is a legjobb volt. Láttam, hogy nincs baj. A fejét helyre tette az elõzõ héten. A döntõre azért az izgalmak fokozódtak. A sok elrontott rajt miatt csúszott a verseny. Kicserélték a rosszul visszajelzõ rajtgépeket. Végül a döntõben megint kicsit visszafogottabb indulás után -0,8 m/s ellenszélben nagy fölénnyel, könnyed laza mozgással, 10,97 mp-es idõvel megnyerte a bajnokságot.

A másnapi verseny elõtt fogadások kezdõdtek a 200m-es bajnokra. Ekkor Peti kijelentette, hogy nyerni fog, mert tavaly balszerencsésen veszítette el a bajnokságot (kicsúszott a rajtgép). Még az apukája és Torma Miki is ellene fogadott. Én tudtam, ha Õ ilyet mond , állja a szavát. A fogadás abból állt, hogy édesapja levágja a bajuszát a pályán, ha Peti nyer!
Az elõfutamok alatt a szél ugyanúgy kavargott, mint elõzõ nap, szemerkélt az esõ is, egyáltalán nem volt ideális az idõjárás. Az utolsó elõfutamban rajtolt, ami nagyon jó volt, mert addigra már láttuk, ki milyen idõt ért el. Peti a legjobb idõt futotta könnyedén lazán erõlködés nélkül, így a finálét a 3-as pályán futhatta, ami nagy elõny. A döntõben a szél tovább erõsödött, ám laza, könnyed futását ez sem tudta összezavarni, mert rajt- cél gyõzelemmel 22,07 mp-es egyéni csúcsot futva lett másodszor is magyar bajnok. Adott szava kötelezte a gyõzelemre, és a bajuszvágást is alig várta!

Megnyertük mindkét sprintszám bajnoki aranyát. Remélhetõleg a VB-n sikerül még a százas idõn javítani és édesapja sem sajnálja a szép bajuszát, mert ez a gyõzelem szerintem is megért egy bajusznyit.

Két versenyzõm maradt még hátra. Az utánpótlás korú Széll Gyöngyi, aki két éve nem versenyzett sorozatos sérülések és problémák miatt, de elõzõ héten, a Paulinyi emlékversenyen meglepetésre nagyon jó eredményeket ért el, ezért beneveztük az OB-re, ami nagyon jó döntésnek bizonyult. Gyöngyi újból bekerült az atlétika vérkeringésébe. Az országos bajnokság 8. helyezettje lett 100m-en. 200m-en pedig 5. helyezést ért el 27,58 mp-el hatalmas-2,3 m/s-os ellenszélben. Gyöngyi visszatérése nagy öröm számomra, hiszen lassan Evelinnel és a felnövõ kicsikkel, valamint Rózsa Zsófival, össze lehet hozni egy jó 4x 100m-es nõi váltót is.

Bende Imi eredményei sajnos nem a BEAC-nak számítanak, de Imi velem készült fel és nagyon örülnék, ha a késõbbiekben ide igazolna a BEAC-hoz. Lenne végre egy jó fiú váltó is. Imi 100m-en és 200m-en valamint a 4x100m,4x400 m-es Haladás váltó embereként dobogós helyezéssel fejezte be a versenyt.

Számomra nagyon szép három nap volt. Örültem és drukkoltam mindenkinek. Gratulálok Imre bácsi versenyzõinek is. Szép teljesítmény Zsani 2 bajnoksága, Áron gyõzelme, a két fiatal  Tomi és Krisztián 800-as egyéni csúcsa. Gazsi és Kata is szép eredménnyel zárta a bajnokságot. Mercédesz eredménye is pontot ért. Józsinak is gratulálok. Ennél rosszabb bajnokság sose legyen. Szép volt fiatalok. A folytatás legyen legalább ilyen a felnõttön és a serdülõn is. Szép nyarat nekünk BEAC-osoknak! Szép napokat mindenkinek!

 

Németh Ica