Höhenstrassenlauf 2012



A sikeres 5vös 5km után úgy döntöttem, hogy az õszi versenyszezont még kitolom egy héttel, hogy egy utcai futóversenyen még elindulhassak. Ebben az évben ugyanis még elég keveset versenyeztem, ezért vágytam még a pihenõ elõtt egy megmérettetésre. Jó formában éreztem magam, és kimerültség jele sem jött még elõ, így hát beneveztem a 64. International Höhenstrassenlauf-ra. Egy rendkívül nagy hagyományokkal bíró, bécsi versenyrõl van szó, azt hiszem még sosem indultam ilyen „régi” utcai futóversenyen.

Az ötlet mindenképpen eredményesnek bizonyult. Amellett, hogy egy sikeres versenyt teljesítettem, ez egy remek utazás is volt, amely lehetõséget adott arra, hogy Kata testvéremmel egy szép õszi napot töltsek el, Bécs különleges tájain.
Idén nem volt annyira erõs a mezõny, csupán egy lengyel futóval kellett megküzdenem. A bécsi erdõben található, dombos „Höhenstrasse” utcáján azonban nekem sikerült gyorsabban végigfutnom. Közel másfél perces elõnnyel sikerült megnyernem a 14,3 km-es távot! (idõeredményem: 47:23, 3:19-es átlag)

A pálya számomra igen nagy meglepetést okozott: a 2/3-a lejtõ, az 1/3 pedig emelkedõ volt. Ennek megfelelõen okosan kellett taktikáznom. Egyfelõl az emelkedõkre kellett tartalékolnom, másfelõl pedig a lejtõkön kellett vigyáznom a lábaimra. Nagyjából a táv feléig, meghúzódtam a vetélytársam mögött, majd egy huzamosabb emelkedõhöz érve robbantottam egyet. Éreztem, hogy jobban bírom nála a tempót, továbbá tisztában voltam vele, hogy az utolsó 4 km egy hosszú lejtõ lesz, ahol a testi épségemre való tekintettel már nem szeretnék tiszta erõbõl futni. Ezért kénytelen voltam egy tartós, kemény felfelé futással, nagymértékû elõnyre szert tenni, hogy a végén óvatosan, lendületesen futhassak. Hála Istennek, a stratégia teljes mértékben valóra vált, a célba könnyedén futottam be! Jó érzés volt egy külföldi versenyt megnyerni, és kár lett volna kihagyni: a futás mellett sok egyéb élménnyel is gazdagabb lettem!
Most egy hetes pihenõt tartok, aztán a kollégákkal megkezdem a mezeifutó felkészülést.

 

Csere Gáspár