ATLÉTIKAI SZAKOSZTÁLY

 

Interjú Balog Evelinnel

 

Idén nyáron új taggal bővült a BEAC atlétáinak köre. Balog Evelin a serdülő országos bajnokság előtt egy hónappal érkezett. Ezen a versenyen 800 méteres futásban az előkelő második helyezést szerezte meg. A szép kezdetet követően úgy döntött, hogy a BEAC közép-hosszútávfutó atlétái között marad. Azóta is keményen edz, készül a fedett pályás versenyekre. Őt kérdezem a sportról, az iskoláról, az életéről.


- Ha jól tudom, idén töltöd a 15. éved. Mióta ilyen fontos az életedben a sport?

- Mozgok, amióta az eszemet tudom. Karatéztam, majd kajakoztam. Kajakosként legjobb eredményem egy budapesti második helyezés volt. Talán ezért is, de főképp Attila bácsi (Bartha Attila, BMTE) hívására, áttértem a futásra. Ez nagyjából fél éve történt. Aztán átjöttem a BEAC-ba. Most 800 és 3000 méteren versenyzek.    


- Idén nyáron szerezted meg az első országos bajnoki érmed. Hogy élted meg azt az időszakot?

- A felkészülés jól ment. Bíztató volt, hogy ezalatt 400 és 600 méteren is javítottam az egyéni csúcsomon. Ennek ellenére féltem a versenytől. Egyfelől nagyon örültem, hogy hat másodperccel sikerült megjavítanom az időmet a versenyen, másfelől viszont sajnáltam, hogy nem nyertem: ez a második helyezettek örök keserűsége.


- Novemberben volt a Mezei Országos Bajnokság, ahol szintén indultál. Épp akkor esett le a hó, ami elég nehéz körülményeket okozott, de ezt az akadályt is sikerrel vetted.

- Igen, sár volt és hideg, csak szöges cipőben lehetett futni. A dombra felfutástól őszintén tartottam, de szerencsére tudtam tartani az egyéni, lendületes ritmusomat. Gyakorlatilag rajt-cél győzelem volt, de nem kívánom vissza!


- Most milyen versenyre készülsz?

- A fedett pályás idényben is 800 méteren indulok. Szeretnék minél jobb helyezést, és minél jobb időt elérni.


- Futóként hogy képzeled el a jövődet?

- Szeretek futni. Jelenleg ez az életem. Most az országos bajnoki címért harcolok, később pedig nagyobb céljaim lesznek. Egyelőre az edzésekre koncentrálok és a felvételire, hiszen már az is vészesen közeleg.

- Most járod az általános iskola 8. osztályát. Hogyan tovább?

- Sporttagozatos vagy kéttannyelvű középiskolába mennék. Szeretem az angolt, a történelmet, a matematikát is, ha értem. 4,1-es átlagommal szerintem elégedett lehetek.

- Nem könnyű egyszerre jó futónak és jó tanulónak lenni. Jut másra is időd?

- Zenét szoktam hallgatni. Érdekelnek a filmek is. Ritkán unatkozom.

- Evelin az első pillanattól roppant tehetségesnek bizonyult. Az edzéseket ennek megfelelően keményen, kitartóan végzi. Reméljük, hogy a fedett pályás idényben is hasonlóan szép eredményeket fog majd elérni, mint eddig. Az egész egyesület nevében szeretnék további sok sikert kívánni neki!

Ferenc Kata