ATLÉTIKAI SZAKOSZTÁLY

 

Barátság

 

A hétvégén egy kiváló szervezésű, remek hangulatú versenyen vehettek részt a BEAC atlétái az ukrajnai Ungváron. A verseny apropója - immár 49. alkalommal - a második világháború befejezésének való emlékállítás volt.
A volt szocialista ország e kis városa mind hangulatában, mind kinézetében erősen hasonlít az évtizedekkel ezelőtti állapotokra, s ez az atlétika pálya megjelenésén is nyomot hagyott. Ennek ellenére a barátságos fogadtatás, a príma versenyszervezés és - nem mellesleg - az egyéni csúcsok mindenért kárpótolták a versenyzőket.
Fontos még megjegyezni az ukránok vendégszeretetéről, hogy a szállás a pályától néhány percre, ****-os szállodában, egy festői hegyoldalban volt, egy hegyi patak tőszomszédságában (a kint tartózkodás költségeit természetesen a szervezők állták).

A verseny napján először a gyaloglók rajtoltak el. Géresi Áron 10 kilométeren nagy egyéni csúccsal, 49:41-es idővel a második helyen végzett. Áron rendkívül meggyőzően gyalogolt, s habár az első köröktől kezdve magának kellett a tempót diktálnia, ideje is arról tanúskodik, hogy ez nem hátráltatta semmiben.

A nők 5 kilométeres versenyében Bakcsi Annamária szintén egyéni csúcsot ért el. Az időjárás a táv megtétele alatt ugyan már kezdett nyáriasra fordulni, de Marcsi a kezdeti lassú kilométerek után egy nagyon összeszedett gyaloglással a második helyen végzett.

Délután már csak a futószámok maradtak, ám a futólányaink rajtját egy megnyitóünnepség előzte meg.
Az ünnepség bevonulását a - sajnos csekély létszámú - magyar delegáció vezette, ugyanis az ukránok ezzel fejezték ki tiszteletüket aziránt, hogy a versenynek helyet adó város évszázadokig Magyarországhoz tartozott (vagy a Magyarországot magába foglaló birodalomhoz).
A versenyszervezők megnyitóbeszédükben külön ki is emelték e tényt, és köszönetet mondtak megjelenésünkért.

A délutáni versenyek tehát a női 400 méteres versennyel kezdődtek, melyben érdekeltségünk volt. A szervezők rugalmasságát mutatja, hogy mikor rájöttünk, hogy Kenesei Zsanett nem az erősebb futamba került, mindenféle ellenvetés nélkül felszabadítottak neki egy pályát az első futamban (azonban a pálya nem mindenhol kielégítő adottságai miatt Zsanett nem tudta vállalni az indulást abban a futamban). Zsanett végül saját futamát, és a korosztályos versenyt magabiztosan nyerte (2 másodperces előnnyel), egyéni csúcs közeli idővel.

Az utolsó versenyszámra, a női 1500 méterre – itteni idő szerint – késő délután került sor. Perjés Fanni végig a 2-3. helyen futva, egy kiváló hajrával, egyéni csúcsát beállítva a második helyen ért célba. Eredményének további pozitív színezetet ad, hogy Fanni majdnem végig "űrben" futott, a későbbi győztest pedig a táv második felében egyre jobban megközelítette.

A 3 és 3/4 körös verseny másik indulója, Ferenc Kata is szépen teljesített. Kata szintén sokat futott egyedül, de a végelszámolásnál nem került kilátástalan helyzetbe, nem merevedett el és végül - kevéssel lemaradva a dobogóról - a 4. helyen ért célba.

 

A verseny képgalériája itt érhető el: Képek

 

Vissza a hírekhez