ATLÉTIKAI SZAKOSZTÁLY

 

Öt bajnoki cím Fehérváron

 

A három utánpótlás korosztály országos bajnokságára idén is Székesfehérváron került sor a nyár egyik legmelegebb hétvégéjén, ahol a BEAC-osok több kiváló eredménye közül kiemelkedik az öt bajnoki cím.

1.     nap

Az első BEAC-os érdekeltségű számban rögtön bajnokot avathattunk, Kenesei Zsanett személyében. Zsanett élete első 1500 méteres versenyén indult pénteken, s a második körtől kezdve vezette a versenyt. A számára közepesnek mondható tempó diktálásának véget vetve 1000 métertől kezdve egy hosszú hajrát indított, amit senki sem győzött a mezőnyből. Végül utcahosszal, 6 másodperces előnnyel, az idei ifjúsági ranglista vezetését átvevő 4:36,62-es idővel nyerte a versenyt.

Kriván András szintén a 3 és 3/4 körös távon nézett szembe első nap az ellenfelekkel. Andris végig keményen küzdött a meglehetősen erős mezőnnyel, s fáradozásait új, 4:17-es egyéni csúcsával koronázta meg - itt megjegyezném, hogy az ő fő száma a másnapi 3000 méter volt.

Majd következett - a papírforma szerint is csak az idővel harcolni kényszerülő - Kriván Berta 10000 méteres gyaloglása. A 400 méteres pályán maratoninak nevezhető 25 körös versenyen Berta közel 10 percet vert a 2. helyezettre. A meleg elleni, idegileg és fizikailag egyaránt derekas küzdelmet kívánó kemény menetben Berta végül 52:25-os, a jelen körülmények közt elfogadható idővel ért célba. Az 50 perc körüli időtől való elmaradás a fent említetteken kívül azzal is magyarázható, hogy Berta végig egyedül, csak az idő ellen gyalogolva versenyzett, s egy ilyen helyzetben a körözések is sokat kivesznek a versenyzőből, nem beszélve a 400 méteres pálya "hátrányairól" - egy gyalogló számára.

Az első napról még egy szép ugróeredmény kívánkozik ide: Jámbor József "külsős" tanítványa, Kiss Anna egyéni csúccsal ezüstérmet szerzett az ifjúsági korúak magasugró versenyében. Sinka Márk pedig egyre biztatóbb kísérleteket mutatott be a fiúk hasonló versenyében.

2.     nap

A második napon leány ifi 800-asaink léptek elsőnek pályára: Kenesei Zsanett immáron "kiegészülve" Perjés Fannival. A két körös versenyben Zsanett a bevágástól kezdve vezetett a versenyben, majd egy közepes tempójú első kör után - melyet még a mezőny nagy része is jól lereagált -, Zsanett kissé ellépett a többiektől, s 600 méter körül Fanni is követte. Végül Zsanett ezt a versenyt is nagy előnnyel nyerte, Fanni pedig egy veszélyes hajrát felvállalva a harmadik helyen ért célba. Így megvolt a hétvége első és egyetlen BEAC-os "duplázója", s szintén az egyetlen szám, amiben két BEAC-os is állt a dobogón.

A junior korú fiúk 1500 méteres mezőnyében szintén erős mezőny állt össze, köztük Dohoczki Tamással. Tomi végig keményen küzdött, s bár sokszor "űrben" futott, egyéni csúcsot ért el, s ez a 9. helyre volt elég.

A nap végére maradt még három 3000 méteres verseny: először Dani Áron 3000 méteres akadályversenye, utána pedig Ferenc Kata és Kriván András következett a nap befejező számában, síkon. A három 3000-es futónk minden bizonnyal jó eséllyel pályázhatott volna a hétvége legnagyobb küzdője címre: mindhárman hatalmas versenyt futottak, nem várt fordulatokkal és kitűnő eredményekkel.

Áron meglehetősen furcsa taktikával tette meg a táv első harmadát, ami a 2. 2000 méter környékére egy kis fáradtságot eredményezett. Onnantól kezdve viszont a mezőnytől nagyon elhúzva, az utolsó akadályvételig a 2. helyen utazott, s egy "rövid, velős, de látványos" hajrával megszerezte 4. bajnoki címünket. 9:13,19-es ideje több szempontból is figyelemre méltó. Egyrészt alig 3 másodperccel maradt el a junior világbajnokság (egyébként meglehetősen erős) kiküldetési szintjétől, másrészt ezzel az idővel a felnőtt ranglista második helyére lépett előre, harmadrészt pedig 30 másodpercet vert az utánpótlás korú győztesre.

Ezután az ifjúsági leányok 7 és fél körös versenyében Ferenc Kata nagy hőstettet hajtott végre. Kata egy 4-5 fős üldözőbolyban fogyasztotta a métereket, s a 3. kör táján a dobókör mögött egy sajnálatos balesetből kifolyólag hatalmasat esett. Ám nem törődve a fájdalommal és a ritmusból való kieséssel, felállt, és a 6. helyről elkezdett visszafutni a dobogós helyek környékére. Az utolsó körhöz érve aztán annyira rendbe tette a mozgását, hogy egy hosszú hajrát indítva, a 3. helyen futó lánytól elszakadva egy kiváló 400 métert produkált, s egyéni csúccsal a 2. helyen ért célba.

Kriván András kissé bátortalanul kezdte a versenyt, ám a táv felétől kezdve megindult előre és sorra hagyta le az ellenfeleket. Előző napi fáradtságának nyomát sem mutatva egy fantasztikus utolsó 600 méterrel a 6. helyre küzdötte fel magát, imponáló 9:19-es időeredménnyel.

Ezen a napon született 5. bajnoki címünk is, Kovács Kinga jóvoltából. Kinga magasugrásban 168 centimétertől egyedül folytatta a versenyt, s végül az egyéni csúcs magasságot jelentő 177 centiméterig jutott, 3 centiméterrel elmaradva a kanadai szinttől.

Az utánpótlás korú fiúk hármasugró versenyében Tári Kornél egyéni csúcsot ért el, Nováky Csaba pedig 5. lett.

3.     nap

A zárónapon elsőként junior 800-asaink léptek pályára. Az erősebbik futam 10 indulója közt 3 BEAC-os volt. Mindhárman egyéni csúcsot értek el, s az első 6 között végeztek. Közülük Dani Áron a táv 3/4-éig vezette a versenyt, s ez rányomta a bélyeget a hajrájára, ám így is végül a 3. helyen ért célba, 1:56,29-es egyéni legjobbjával. Mögötte Sándor Krisztián igen jól helyezkedett, s az erős iramot tartva 1:57,56-tal az 5. helyen ért célba - szorosan a nyomában a szintén kiváló időt futó Dohoczki Tamással (1:57,94).

Végül, de nem utolsó sorban még a junior fiúk 5000 méteres versenyében volt versenyzőnk, Csere Gáspár személyében. Gazsi nagyon sokáig az élbollyal haladt, sokszor igen erős tempóban. Aztán 3000 méter körül, több erős iramváltást követően szétszakadozott a mezőny, de a nagy melegben Gazsi az utolsó körig állta a sarat, s a dobogót jelentő 3. helyen futott. Aztán az utolsó körben - talán a kezdeti erős iramból kifolyólag kissé elfáradva - a 4. helyre csúszott vissza, s ott is fejezte be a versenyt. Ideje neki is nagy egyéni csúcs: 15:23,38.
Gyurcsó Gergő 9. lett az U23-asok 5000 méteres versenyében.

És a folytatás...

A hétvége kiemelkedő eredményeit követően természetesen nincs vége a - remélhetőleg - szép sikereket hozó versenyeknek. Szerdán Veszprémben a magyar-cseh-szlovén-horvát junior válogatott viadalon 4 BEAC-os válogatott vehet részt a hétvégén elért eredményeiknek köszönhetően. Kenesei Zsanett és Perjés Fanni 800 méteren, Dani Áron 3000 méter akadályfutásban állhat rajthoz, Kovács Kinga pedig magasugrásban lett válogatott.

 

Vissza a hírekhez