ATLÉTIKAI SZAKOSZTÁLY

 

Két érem a felnőtt bajnokságon

 

A debreceni Gyulai István Stadion a maga ünnepélyességével nagyban emelte az idei, immáron 115. Atlétikai Magyar Bajnokság színvonalát, s ezt a - sok versenyszámban - kiemelkedő eredmények is alátámasztották.

A BEAC-osok két ezüstérmet és sok pontszerző helyet szereztek a két nap alatt. Az első érmet szombat este Dani Áron nagyon szoros versenyben "szállította" 3000 méter akadályon. Áron végig jól helyezkedett, s egy viszonylag lassú első 1000 méter után való tempóváltás folytán a táv második felére igencsak szétszakadozott a mezőny, s az utolsó körökre kétesélyessé vált a verseny. Áron azzal a veszprémi versenyzővel szakadt el az üldözőktől, akit idén már kétszer (a korosztályos bajnokságon és a veszprémi junior válogatott viadalon) lehajrázott, s most is az utolsó két akadály tudta csak döntésre vinni a bajnoki cím sorsát. Áron az utolsó vizesárok után kissé bizonytalanul indította meg a hajráját, de az utolsó méterig küzdött a győzelemért, amit most kis különbséggel, de nem tudott megszerezni. Mindenesetre a tavalyi bajnokságon elért helyezését és eredményét Áron jócskán felülmúlta, s ez épp most egy második helyet ért - jövőre revans következik.

A másik ezüstérmesünk a vasárnapi női 800 méter résztvevője, Kenesei Zsanett volt. Zsanett a bevágástól kezdve nagyon taktikusan, szorosan a második helyen futott a címvédő mögött, s egy viszonylag lassú kezdés után hajráversenyre lehetett számítani. Zsanett a végelszámolásig tartotta ezüstérmes pozícióját, csak az utolsó 80 méteren szedett össze egy kis hátrányt, és végül 0,6 másodperccel maradt le a bajnoki címről.
Ebben a számban indult Perjés Fanni is, aki felnőtt bajnokságon eddig elért legjobb helyezésével - a 6. helyen ért célba. Fanni sokáig az élbollyal haladt, s csak 500 méternél szakadt le egy kissé a dobogó környéki helyektől, és nagy fölénnyel verte az ifjúsági bajnokságon előtte célba érő soproni futót.

Női 100 méteren Rózsa Zsófi szoros versenyben kevéssel maradt le a dobogóról, 200 méteren szintén az "A" döntőbe futott, s jó idővel a 6. helyen ért célba.

1500 méteren Ferenc Kata első szabadtéri bajnokságán tapasztalatszerzés céljából indult, s a felnőttek által diktált kemény tempót pár éven belül már biztosan bírni fogja.

A férfi gerelyhajítás versenyében - bár a címvédő feladta a versenyt - erős mezőny sorakozott fel, s Mezei Zsolt itt a 9. helyet szerezte meg.

Dani Áron vasárnap 800 méteren is rajthoz állt, s egy jó tempójú versenyben már érződött előző napi fáradtsága, de így is két percen belüli idővel, a 10. helyen ért célba.

A bajnokság utolsó BEAC-os érdekeltségű száma a férfi 5000 méter volt, Csere Gáspárral az indulók közt. Gazsi kiváló tempót futott az első 3000 méteren, aztán egy igen rossz szituációba, nagy tömegbe került, ahol egy rossz mozdulat eséshez vezetett. Gazsi így jó néhány helyet visszacsúszott, s a táv utolsó harmadára rányomta bélyegét a ritmusból való kiesés. Gazsi így is nagy egyéni csúccsal, jó hajrával ért célba, s ha nincs ez a "kis probléma", 15 percen belül kerülhetett volna.

De persze Balczó András óta tudjuk, hogy nem nagyon érdemes ilyen feltételezésekbe bocsátkozni.

 

A verseny képgalériája itt érhető el: Képek

 

Vissza a hírekhez