Futófesztivál

 

Mióta az eszemet tudom, indulok a Tavaszi Futófesztiválon. Szép, egészséges hatvani hagyomány, hogy a város megmozdul áprilisban. Minden általános iskolai alsó tagozatos osztály kivonul a Zagyva parti starthelyhez és a kis lányok, kis fiúk 800 méterével kezdődik a verseny. Én is így kezdtem. Majd következett a 2000 méteres táv, mikor felső tagozatossá nőttem.

Legközelebb egyetemistaként váltok távot: akkor a felnőtt mezőnyben 4000 méteren indulhatok.
Nagy verseny volt köztünk, néhány éven át a dobogóval köszönőviszonyban sem voltam. Majd egyre közelebb jött a győztes hely. Négy éve nincs, aki legyőzzön. Idén az abszolút esélyesek nyugalmával indultam neki a távnak. Valahol sajnálom is, hogy ez így van. Hiszen ez azt jelenti, hogy Hatvanban maradt sporttársaim nem edzhetnek úgy, ahogy én, aki Budapestre jöttem. Idén 7 perc 27 másodpercet futottam. Ami érdekes, hogy két évvel ezelőtt 6:59-et sikerült. Ezt annak tudom be, hogy a kismaraton 10 km-ére készültem és a gyors futások mennyisége nem volt annyi az edzésemben, mint pár évvel ezelőtt. De talán a túl nagy nyugalom is hátráltathatott.

Idén a középiskolásokat és a felnőtteket egy futamban indították. Annyi volt a különbség, hogy nekik két kört kellett teljesíteniük. Szívesebben futottam volna én is annyit, de csak versenyen kívül indulhattam volna. A hivatalos verzió szerint a fiatal vér, lelkesedés ronthatja az esélyüket. Így maradtam a 2000 méternél, amit kicsit rohanásnak éreztem. Mindenesetre lány ellenfelem nem volt. A férfi mezőnnyel versenyezve futottam le a távot, majd értem célba. Egy órával később az eredményhirdetést tartották. Itt derült ki, hogy gyöngyösiek is indultak. A gyötri, triatlon egyesület tagjai, szintén dobogós helyeken végeztek a kisebb korosztályokban. Ez talán azt jelenti, hogy a verseny kezdi kinőni magát a városi keretek közül. Örülnék neki. Az induló létszámmal nincs baj, vagyunk sokan. Felkészültség tekintetében már nem áll a város annyira jól. Azt a tendenciát lehet megfigyelni, hogy a dobogósok évről-évre ugyanazok. Remélem ugyan, hogy nem én fogom ezt megszakítani, de apró változatosság talán nem ártana.

                Hatvan egy 20 ezer lelket számláló város Budapesttől egy órára (60 km) az m3-as autópályán. Itt laktam 13 éven keresztül. S ez a város büszkélkedhet a megye legnagyobb gát-mennyiségével

Ferenc Katalin

Igazgató