Pólus Futónap - 15. Palota Kupa

 

Idén március 20-án került megrendezésre a Budapesti Nyílt Mezei Futóverseny. A nagy mennyiségű sarat leszámítva rendben voltak a terep-, illetve időjárási körülmények. S a BEAC – főleg gyermekkorú – futói ismét sok szép eredményt értek el.
A sort a legkisebbekkel kezdeném, akik nagyjából 1500 métert futottak. Gremsperger Emma első helyezést ért el, így kiérdemelte a Budapest Bajnoka címet. Nem csak a saját korosztályát (2002-es születésűek), de a nagyobbakat és a fiúk többségét is megelőzte. Kaed Nóra, szintén itt, negyedik helyezést ért el. Ugyancsak ezen a távon Penziás Tamara a 2001-ben született lányok között harmadik helyezett lett.

Jánosi Lilla Budapest Bajnoki címmel gazdagodott és Molnár Orsi is jól futott az 1999-es lányok között. Mindannyian nagyon szépen teljesítették az egykörös versenyt.


A 2000-ben született fiúknak két kört kellett futniuk. A középmezőnyben érkeztek a célba a Dani-ikrek: Dani András és Péter (ábécé sorrendet követve…). 1999-es fiúk közt a 12. helyet érte el Rozsnyói Péter.

Az 1998-ban született lányok versenyében a BEAC csapata lett Budapest bajnok csapata. Tagjai: Kókai Kata (egyéniben 6. helyezett), Richter Dóra (8. hely), Bíró Kincső (11. hely) és Rozsnyói Réka (17. hely). Mindannyian jó iramban, keményen futották végig a 3000 métert.A közelmúltban a klubhoz csatlakozott Göllény Zsombor a 14 éves fiúk futamában, Szabó Evelin pedig a 15 éves leányok között szerzett hatodik helyezést.
Negyed órával később, a 15 éves serdülő fiúk 4500 méteres távján Richter Bence az összesített verseny 4. helyén végzett, mely az eddigi legjobb helyezése mezei futásban. Ugyanakkor rajtolt a felnőtt amatőrök 3000 méteres bajnoksága, amit Richter László versenyzőnk nyert.

Az ifjúsági (16-17 éves) lányok közt, a 4500 méteres versenyt végig egyenletes iramban futva második helyezést ért el Ferenc Kata. Ugyanezen a távon Molnár Zsófia nagyszerű kitartással a mezőny közepén ért célba.


Minden versenyzőnek gratulálunk az eredményéhez!

A verseny keretében került megrendezésre a Budapesti Egyetemi és Főiskolai bajnokság. A férfiak 6000 méteres egyetemi bajnokságát a BEAC versenyzője, Csere Gáspár az ELTE képviseletében fölényesen nyerte.Csere Gazsit kérdeztem a versenyről, aki a keddi 8000 méteres utcai futás után (ahol jó versenyzéssel a felnőtt mezőnyben 5. lett) vasárnap is rajthoz állt, hogy lefussa a közel 6000 méteres távot.

Hogy tekintettél erre a versenyre?
Félig edzés volt, félig kötelezettség. Edzés a tavaszi félmaratonra és a 10 000 méterre is. Kötelezettség, hiszen az ELTE-t kellett képviselnem. Úgy gondoltam rá, mint verseny, amit „jó lesz megnyerni”. Tudtam, hogy nincsenek nagy ellenfeleim (esetleg a felnőtt mezőnyben lett volna). A keddihez hasonló jó futást szerettem volna teljesíteni, s ez sikerült is. A mai tempó (körülbelül 3 perces), ugyanaz volt, mint a keddi, bár 2 km-rel rövidebb, de az utcai futás volt. Ez inkább, mezei jellegénél fogva saras. Mindenesetre az elő hely és az idő (17:23) is jó volt, és ezért Imre bácsi is elégedett volt.

Hogy érezted magad futás közben?
Elég otthonosan mozogtam, a decemberi Mezei EB-nek köszönhetően. Azóta nincs problémám a terepfutással. Sokan szögesben voltak, de én maradtam a simatalpú cipőnél. Részint, mert már rég volt rajtam szöges, részint mert szívesen éltem a rövid járdaszakasz kínálta lehetőséggel (így ott nem kellett a füvön futnom). Ez nem bizonyult hátránynak. Az első kör második felétől vezettem, futottam a saját tempómat. Nem bánom, hogy nem a felnőttek közt indultam, most elég volt a négy kör (a hét helyett).

Ferenc Kata.