Pólus Futónap - 15. Palota Kupa

 

Idén március 20-án került megrendezésre a Budapesti Nyílt Mezei Futóverseny. A nagy mennyiségû sarat leszámítva rendben voltak a terep-, illetve idõjárási körülmények. S a BEAC – fõleg gyermekkorú – futói ismét sok szép eredményt értek el.
A sort a legkisebbekkel kezdeném, akik nagyjából 1500 métert futottak. Gremsperger Emma elsõ helyezést ért el, így kiérdemelte a Budapest Bajnoka címet. Nem csak a saját korosztályát (2002-es születésûek), de a nagyobbakat és a fiúk többségét is megelõzte. Kaed Nóra, szintén itt, negyedik helyezést ért el. Ugyancsak ezen a távon Penziás Tamara a 2001-ben született lányok között harmadik helyezett lett.

Jánosi Lilla Budapest Bajnoki címmel gazdagodott és Molnár Orsi is jól futott az 1999-es lányok között. Mindannyian nagyon szépen teljesítették az egykörös versenyt.


A 2000-ben született fiúknak két kört kellett futniuk. A középmezõnyben érkeztek a célba a Dani-ikrek: Dani András és Péter (ábécé sorrendet követve…). 1999-es fiúk közt a 12. helyet érte el Rozsnyói Péter.

Az 1998-ban született lányok versenyében a BEAC csapata lett Budapest bajnok csapata. Tagjai: Kókai Kata (egyéniben 6. helyezett), Richter Dóra (8. hely), Bíró Kincsõ (11. hely) és Rozsnyói Réka (17. hely). Mindannyian jó iramban, keményen futották végig a 3000 métert.



A közelmúltban a klubhoz csatlakozott Göllény Zsombor a 14 éves fiúk futamában, Szabó Evelin pedig a 15 éves leányok között szerzett hatodik helyezést.
Negyed órával késõbb, a 15 éves serdülõ fiúk 4500 méteres távján Richter Bence az összesített verseny 4. helyén végzett, mely az eddigi legjobb helyezése mezei futásban. Ugyanakkor rajtolt a felnõtt amatõrök 3000 méteres bajnoksága, amit Richter László versenyzõnk nyert.

Az ifjúsági (16-17 éves) lányok közt, a 4500 méteres versenyt végig egyenletes iramban futva második helyezést ért el Ferenc Kata. Ugyanezen a távon Molnár Zsófia nagyszerû kitartással a mezõny közepén ért célba.


Minden versenyzõnek gratulálunk az eredményéhez!

A verseny keretében került megrendezésre a Budapesti Egyetemi és Fõiskolai bajnokság. A férfiak 6000 méteres egyetemi bajnokságát a BEAC versenyzõje, Csere Gáspár az ELTE képviseletében fölényesen nyerte.



Csere Gazsit kérdeztem a versenyrõl, aki a keddi 8000 méteres utcai futás után (ahol jó versenyzéssel a felnõtt mezõnyben 5. lett) vasárnap is rajthoz állt, hogy lefussa a közel 6000 méteres távot.

Hogy tekintettél erre a versenyre?
Félig edzés volt, félig kötelezettség. Edzés a tavaszi félmaratonra és a 10 000 méterre is. Kötelezettség, hiszen az ELTE-t kellett képviselnem. Úgy gondoltam rá, mint verseny, amit „jó lesz megnyerni”. Tudtam, hogy nincsenek nagy ellenfeleim (esetleg a felnõtt mezõnyben lett volna). A keddihez hasonló jó futást szerettem volna teljesíteni, s ez sikerült is. A mai tempó (körülbelül 3 perces), ugyanaz volt, mint a keddi, bár 2 km-rel rövidebb, de az utcai futás volt. Ez inkább, mezei jellegénél fogva saras. Mindenesetre az elõ hely és az idõ (17:23) is jó volt, és ezért Imre bácsi is elégedett volt.

Hogy érezted magad futás közben?
Elég otthonosan mozogtam, a decemberi Mezei EB-nek köszönhetõen. Azóta nincs problémám a terepfutással. Sokan szögesben voltak, de én maradtam a simatalpú cipõnél. Részint, mert már rég volt rajtam szöges, részint mert szívesen éltem a rövid járdaszakasz kínálta lehetõséggel (így ott nem kellett a füvön futnom). Ez nem bizonyult hátránynak. Az elsõ kör második felétõl vezettem, futottam a saját tempómat. Nem bánom, hogy nem a felnõttek közt indultam, most elég volt a négy kör (a hét helyett).

Ferenc Kata.