A BEAC csillagai beragyogták Békéscsaba egét

Hosszú távú Gyalogló Országos Bajnokság,
Békéscsaba 2011. 04. 17.

 

A nõi 20 km-es gyaloglás a nõi atlétikai szakág leggyilkosabb számai közé tartozik. Aki ezen a távon komoly eredményeket szeretne elérni annak hétköznapi életét meg kell változtatnia. Ennek szellemében kell élnie minden napját, el kell viselnie a gyötrelmeket, szenvedéseket, céltudatosnak kell lennie, hogy egyszer eljusson azokra a magaslatokra, amit az Olimpia jelent. 11 évvel ezelõtt egy 15 éves kislány, Gerendási Eszter és edzõje Szabó Imre elkezdtek egy közös munkát annak érdekében, hogy olyan fantasztikus eredményeket érjenek el, amelyet a 113 éves BEAC múltja számukra kötelezõvé tesz. Természetesen errõl, akkor még ebbõl a nyerõ párosból Szabó Imre gondolkodhatott így, Eszter fejében ilyen elképzelések még nem fogalmazódtak meg. Közös tevékenységük eredményeképpen a kezdettõl fogva sikert sikerre halmoztak, felsorolni is nehéz az elért eredményeket. Imre az elsõ pillanattól kezdve minden apró mozdulatra odafigyelve hihetetlen szakértelemmel egyengette Eszter minden lépését.

Békéscsabán elérkezett az a pillanat, amikor 20km-en bebizonyították országnak, világnak, hogy ez a kislány felnõtté vált, és nem csak nagy terveik vannak, hanem az elért eredmény, amely ezen a csodálatos napsütéses vasárnapon történt, utat nyitott az idei Fõiskolás Világbajnokságra, az Európa Kupára, valamint a 2012-es Londoni Olimpia B szintjét is teljesítette, amivel akár az Olimpiára is ki lehet jutni. Kettõjük közös alkotása további fejlõdési lehetõséget is takar az Olimpia A szintje teljesítéséhez.

Ezen a versenyen Eszter az elsõ métertõl az utolsóig könyörtelen és kíméletlen volt saját magával, és az ellenfelekkel egyaránt. Egy cél lebegett a szeme elõtt, hogy egyéni csúcsot kell elérnie, és minél jobb helyezést kivívni. Mozgása harmonikus, erõtõl duzzadó, egyenlõ ritmusú volt. A második 10 km-e ugyanolyan volt, mint az elsõ, ami azt jelenti, hogy ragyogó erõ állapotban van, és véghajrája lenyûgözõ volt mindenki számára. Újfent bebizonyosodott, hogy csak az elvégzett munkának, tehetségnek és szorgalomnak lehet siker a vége.

Eszter a 20 km beérkezése után száguldott edzõje karjai közé, hogy megölelhesse megköszönve neki azt, amit érte tett. Megható pillanat volt, mert a többiek a kimerültségtõl a földön feküdtek. Ez a siker Eszterrel minden fáradságot elfeledtetett, mérföldkövet jelent  életében ez a nap, hogy edzõje és saját céljait a továbbiakban is el tudja érni.

A BEAC nõi gyalogló szakága Eszterrel kezdõdött, és Eszter mellett fölnõtt egy következõ generáció tehetségesebbnél tehetségesebb lányokkal, akik ontották és ontják a jobbnál jobb eredményeket a mai napig. Itt álljunk meg egy pillanatra, mert itt kell írnom Szabó Anikóról, kiváló edzõnkrõl, aki a gyerekekkel foglalkozik. Náluk kezdik el az atlétikát,  neveli õket, és beléjük vési az atlétika szeretetét. Ennek a törõdésnek az eredményeit most Békéscsabán is érezhettük.

Südi Anna és Benczik Viktória kiemelkednek a serdülõ korosztályból, kiváló hozzáállásukkal, tehetségükkel, szorgalmukkal méltó utódai lesznek a mostani BEAC-os felnõtt utánpótlás korú versenyzõknek. A sporthoz való hozzáállásuk feljogosítja õket arra, hogy pályafutásuk alatt kiváló eredményeket érjenek el. Nagyon szeretjük õket, mint jelenségeket is, hiszen kedvességük, aranyos természetük mindenki számára lenyûgözõ.

A felnõtt Országos Bajnokságon:
Gerendási Eszter nõi 20 km-es gyaloglásban kiemelkedõ egyéni csúccsal 2. helyezést ért el.
Idõeredménye: 1 óra, 36 perc, 50 másodperc

A Serdülõ Országos Bajnokságon:
Südi Anna 5 km-es gyaloglásban óriási egyéni csúccsal Országos Bajnok lett.
Idõeredménye: 27 perc, 35 másodperc
Ugyanezen a távon Benczik Viktória állhatott fel a dobogó 2. fokára.
Idõeredménye: 29 perc, 25 másodperc
A fiúk Serdülõ 8 km-es távján Zéman Gergely 4. helyezést ért el.
Idõeredménye: 50 perc, 05 másodperc
A lányok Ifjúsági 10 km-es távján Molnár Zsófia 10 helyezést ért el.
Idõeredménye: 1 óra, 3 perc, 57 másodperc

Szakosztályunk nagyon nehéz körülmények, és lehetetlen anyagi helyzetben vívja minden napjait, ennek ellenére születnek szebbnél szebb eredmények. Mi felnõttek, akik ezt a szakosztályt vezetjük, soha nem adjuk fel a küzdelmet ebben a helyzetben sem, mert ilyen versenyzõkért, akik tovább viszik a BEAC szellemiségét és hírét, érdemes élni és dolgozni.

 

Gerendási István

Igazgató