Kenesei Zsanett felnőtt magyar bajnok

 

A hétvégén – első alkalommal a magyar bajnokságok történetében – Szekszárd fogadta az ország legjobb felnőtt atlétáit a 2011. évi bajnoki címek eldöntésére. A BEAC-nak az idén 18 éves Kenesei Zsanett szerzett felnőtt bajnoki címet 800 méteren, 1500-on pedig második helyezést ért el. Az első nyolc között végzett még Dani Áron (4.) és a serdülő korú Balog Evelin (5.) is.

A bajnokság első napjának első BEAC-os érdekeltségű száma rögtön dobogós helyezést hozott egyesületünk számára. A női 1500 méteres futók mezőnyében Kenesei Zsanett kemény tempóban, a táv második felében végig egyedül futva, ezüstérmes pozícióban ért célba, életében először 4:30-on belül futva, 9 másodpercet javítva idei legjobbján (4:27,18).Az esti órákban pedig elrajtolt a meglehetősen kemény iramot diktáló férfi 3000 méter akadály mezőnye is Dani Áronnal. Áron 1200 méterig az üldözőbollyal futott, majd a hosszú egyenesben egy sajnálatos – akadályban való – bukás után felállt és a ritmusból teljesen kiesve futott tovább, ami már egy hatalmas tett volt. A következő közel két kilométeren ennek ellenére kitartóan futott és megőrizte negyedik helyét, és esés ide vagy oda, idei legjobbjának beállításával a negyedik helyen ért célba. 

  

Sprintereink közül ketten indultak a bajnokságon. Csuhai Péter mind 100, mind 200 méteren szép futást produkált az előfutamokban és nagy fölénnyel nyerte a „B” döntőket, a mezőny legfiatalabb tagjaként nem egy döntőesélyest maga mögé utasítva. Széll Gyöngyi pedig 100 méteren a 3. helyen ért célba a „B” döntőben.

Vasárnap három fiatal BEAC-os lány nézett szembe a hőséggel és az ellenfelekkel 800, illetve 5000 méteren. Előbb Kenesei Zsanett, a 800 méteres mezőnyben legjobb idővel rendelkező futó és a még serdülő korú Balog Evelin indult el két körös versenyében. Az első 200 méter után világossá vált, hogy taktikai verseny van kialakulóban, amit egy 73’-as első körrel nyugtáztak a lányok. Majd az utolsó kritikus 200 méterhez érve mozgolódni kezdtek a hajrára készülők, s 120 méternél döntésre is vitték a dolgot. Zsanett két futó közt kibújva megindította hajráját, s ezt még néhányan bírták, de elé kerülni senki sem tudott, Evelin pedig a számára is lassú kezdés után jól hajrázott, első felnőtt bajnokságán az előkelő ötödik helyen ért célba, idei legjobbjával. Zsanett pedig megszerezte élete első szabadtéri felnőtt bajnoki címét, 45 évvel Nagy Zsuzsa utolsó BEAC-os, 800 méteres címe után.

Ferenc Kata 5000 méteren végig jól küzdött, a táv második felében már főleg magával, s végül pontszerző helyen ért be a maratoninak mondható 12,5 körös versenyben.

 

Kenesei Zsanett