Egyedülálló eredmény:
Gerendási Eszter negyedik győzelme Balassagyarmaton

 

 

Az immár 21. alkalommal megrendezett Ipoly Gyalogló Gála történetében a BEAC kiváló gyaloglója, Gerendási Eszter az első nő, aki négy alkalommal nyerte meg e rangos versenyt 10 km-es távját. Ideje: 48:44.


Eszter teljesítményét dicséri, hogy a több mint két évtized során olyan világhírű versenyzők - olimpiai és világbajnoki dobogósok – indultak a versenyen, mint Irina Sztrahova és Olimpiade Ivanova. A hazai mezőnyből pedig Szebenszki, Anikó, Rosza Mária és Füsti Edina.
A 10 km-es távon a második helyet szintén BEAC-os versenyző, Kriván Berta szerezte meg.

A veterán hölgyek 3 km-es viadalában szintén BEAC-os sikernek örülhettünk. Katona Edit két osztrák versenyző között állhatott fel a dobogó legfölső fokára.

Felnőtt atlétáink mögött máris ott sorakoznak tehetséges serdülőkorú leányaink: Südi Anna, Benczik Viktória és Szabó Evelin a 3 km-es távon indultak és nagyszerű versenyzéssel a hazai mezőnyben az első három helyen végeztek. Molnár Zsófi, jó iramú gyaloglással az ifjúsági női futamban a középmezőnyben ért célba.A még gyermekkorú Molnár Orsi az 1 km-es távon, a nemzetközi mezőnyben újabb aranyérmet szerzett - és tört ezzel borsot szlovák ellenfelei orra alá.
Fiú atlétáink közül Dani András magabiztosan nyerte a gyermekkorúak versenyét. Zéman Gergő pedig 3. helyett szerzett a serdülő fiúk hazai mezőnyében.

A sikereket sajnos beárnyékolja a viadal jövője iránt érzett aggodalmunk. A szervezők elmondása alapján, nem tudják felvenni a versenyt a környező országokban megrendezett, nagyobb, pénzdíjas versenyekkel. Annak ellenére, hogy ez a verseny már 1996 óta a fiatalkorúak csapatbajnoksága, egyre kevesebb versenyző nevezését regisztrálják. 2009 óta a helyszínt is megváltoztatták. Míg korábban a város központi részén kapott helyett a gála, az utóbbi időben már kevésbé frekventált helyen, a Szabó Lőrinc Általános Iskola környékén zajlik a küzdelem. Ez a verseny és a sportág népszerűsítése szempontjából nem szerencsés.

Kívánjuk, hogy a rendezők azon törekvése, hogy az Ipoly Gyalogló Gála ismét régi fényében ragyogjon, elérje célját, és megint a hazai és nemzetközi gyalogló sport egyik kiemelkedő seregszemléjeként jegyezzék.