A BEAC 114 éves hagyományainak és eredményeinek
méltó követői jelenlegi atlétáink, akik az idei
Ifjúsági, Junior és Utánpótlás Országos Bajnokságon
sikert, sikerre halmoztak

 

 Az esztendő legfontosabb hazai versenye minden atléta számára az Országos Bajnokság. A versenyre való felkészülés mind a versenyzők, és edzők számára több éves kemény, megfeszített munkát igényel, melynek gyümölcsét a bajnokságon elért eredmények jelentik. Sok esetben nagyon minimális különbségek jelenthetnek sikert, vagy kudarcot. Csak azok az atléták érhetnek fel a csúcsra, akik teljes mértékben alárendelik magukat az atlétikának, és beleivódik minden napjaik legfontosabb feladatai közé. Elengedhetetlen az edző-versenyző közötti tökéletes összhang, az egymás közötti bizalom, és természetesen az a szaktudás, és emberi kvalitás, amivel csak a legnagyobb edzők rendelkeznek.
Az egyesület és szakosztály iránti rajongás és szeretet ugyancsak meghatározó szerepet tölt be a sportoló és edző, valamint a szakvezetés életében. Meghatározó szempont az a szerénység, amelyet a legnagyobb sikerek esetén sem szabad más magatartási formával felváltani. A BEAC Atlétikai Szakosztályára mindig jellemző volt, hogy egymás sikereit megbecsültük, és segítettünk azoknak a versenyzőknek, akiknek egy verseny nem az elképzelésük szerint sikerült. Mai világunkban sokan túlértékelik az egyén szerepét, a közösségben nem gondolkodva. Mi ezt nem tehettük, és ma sem tesszük, mert, ha ez bekövetkezik, a versenyzőnek nem lesz közösség, ahol meg tudja mutatni a sport fontos, kiemelkedő szerepét egész életünkben. Versenyzőink igazi tudásuknak megfelelően kiemelkedő eredményeket értek el az Országos Bajnokságon, ahol 6 Országos Bajnok, 13 dobogós helyezés, valamint számtalan pontszerző hely bebizonyította, hogy nagyon komoly utánpótlás bázissal rendelkezünk, mely teljes reményt ad arra, hogy ezek a versenyzők nemsokára a Felnőtt Magyar Atlétika meghatározó egyéniségei lehetnek.
Természetesen ezek az eredmények senkit nem tehetnek elbizakodottá, és megelégedetté, mert az élet mindig is bizonyította, hogy ami ma siker, holnap már kevés lehet, ha nem lépünk tovább, és nem akarunk még nagyobb eredményeket elérni. Nyíregyházán megható, és egyben felemelő érzés volt látni, ahogy atlétáink minden idegszálukkal összpontosítva a végsőkig küzdve érték el azt, ami célkitűzésük volt.
Szeretnék köszönetet mondani azoknak az edzőknek, Szabó Imre, Németh Ilona, Jámbor József, valamint Szabó Anikó személyében, akik nélkül ezek az eredmények bizony nem jöhettek volna létre. Tisztában vagyok vele, hogy a helyzetünk nem könnyű, ennek ellenére sokszor ott születnek az igazi sikerek, ahol a mindennapi létért is meg kell küzdeni. Természetesen a Szakosztály vezetésének feladata, hogy még jobb körülmények között tudjanak edzőink és versenyzőink felkészülni az előttünk álló feladatokra.
A bajnokságon elért sikerek a BEAC hírnevét erősítette, hagyományait ápolta, utat mutatott a jövőbe, amelyért mindenkinek hálás köszönettel tartozunk.

Természetesen az általános szakmai értékelésen kívül vannak versenyzők, akikről külön is beszélnünk kell.
Kiemelkedő eredményt ért el Kenesei Zsanett a 800 és 1500 méteres síkfutásban. Zsanett a huszadik országos bajnoki címét szerezte, évek óta senki nem tudja legyőzni korosztályában Magyarországon. Ő az, aki Barcelonában hazánkat képviselte a Junior Világbajnokságon. Nagyon ritka egy versenyző pályafutásában, ami ő már eddig is elért. Meggyőző fölénnyel, teljes magabiztossággal nyerte bajnoki címeit.
Balogh Evelin kiemelkedő képességű ifjúsági versenyzőnk két számban is 1500 és 3000 méteren csodálatos versenyzéssel utasította maga mögé versenytársait. Amennyiben teljes mértékben az atlétika felé fordul, a jövő egyik reménysége lehet.
Pernesz Zsófia, aki a Nyíregyházi Bajnokságig még semmilyen versenyen nem állt dobogón, csodálatos küzdeni tudással 800 méteren Országos Bajnoki címet, 1500 méteren pedig ezüstérmet szerzett. Meggyőződésem szerint ezzel a teljesítményével a bajnokság egyik meglepetés embere volt. Ő is tovább öregbítheti egyesületünk hírnevét.
Perjés Fanni remek, meggyőző futásával egyértelművé tette számunkra, hogy még nagyon szép jövő elé néz. Őt csak a BEAC rendkívüli kiválósága, Kenesei Zsanett tudta megverni.
Dani Áron hosszú évek óta bizonyítja, hogy ott van a legjobb atléták között. Áron nagyon nagy küzdelemben 1500-on harmadik, 5000 méteren második helyezést ért el és az 5000 méteres versenye után közvetlenül a 4 x 400-as BEAC váltóban is kiemelkedően futott.
Elszántságával, végletekig való küzdeni tudásával még sokat fogunk róla hallani.
Dohoczky Tamás ebben az esztendőben már céltudatos, odaadó futásával éreztette, hogy ezen a bajnokságon kiemelkedően fog szerepelni, amelyet egyéni csúcsa hűen jelez. Tamás szintén méltó utódja lehet a nagy BEAC-os elődöknek.
Benedek Réka ezen az OB-n egyéni csúccsal, küzdeni tudásával bizonyított, hogy további lehetőségek vannak sportolói pályafutásában.
Csuhai Péter a BEAC kiemelkedő tudású sprintere a 100 méteres Országos Bajnoki címe mellett 200 méteren ezüstérmet ért el. Péter előtt szintén nagyon nagy lehetőségek állnak. Ha így folytatja tovább pályafutását beléphet a régi nagy BEAC-os sprinterek táborába.
Pásztor Mercédesz a junior magasugrás idei ranglista vezetője, aki nemrég válogatott viadalon 182 cm-t ugrott, ezen a bajnokságon második helyezést ért el. Mercédesz előtt nagy jövő áll, amennyiben mindent megtesz az elkövetkező időszakban a magasugrásért.
Kellemes meglepetés okozott még a BEAC 4 x400-as váltója harmadik helyével, holott a váltó tagjai nem 400 méteres futók.
Természetesen a felsorolt versenyzőkön kívül minden BEAC-os atlétának, akik a bajnokságon helyezéseket értek el tiszta szívből, őszintén gratulálunk, büszkék vagyunk atlétáinkra és edzőinkre, hogy az ország negyedik legeredményesebb egyesületeként zárhattuk a bajnokságot.

 

Gerendási István
BEAC Atlétikai Szakosztály elnök

Képgaléria a versenyről