A BEAC 114 éves hagyományainak és eredményeinek
méltó követõi jelenlegi atlétáink, akik az idei
Ifjúsági, Junior és Utánpótlás Országos Bajnokságon
sikert, sikerre halmoztak

 

 



Az esztendõ legfontosabb hazai versenye minden atléta számára az Országos Bajnokság. A versenyre való felkészülés mind a versenyzõk, és edzõk számára több éves kemény, megfeszített munkát igényel, melynek gyümölcsét a bajnokságon elért eredmények jelentik. Sok esetben nagyon minimális különbségek jelenthetnek sikert, vagy kudarcot. Csak azok az atléták érhetnek fel a csúcsra, akik teljes mértékben alárendelik magukat az atlétikának, és beleivódik minden napjaik legfontosabb feladatai közé. Elengedhetetlen az edzõ-versenyzõ közötti tökéletes összhang, az egymás közötti bizalom, és természetesen az a szaktudás, és emberi kvalitás, amivel csak a legnagyobb edzõk rendelkeznek.
Az egyesület és szakosztály iránti rajongás és szeretet ugyancsak meghatározó szerepet tölt be a sportoló és edzõ, valamint a szakvezetés életében. Meghatározó szempont az a szerénység, amelyet a legnagyobb sikerek esetén sem szabad más magatartási formával felváltani. A BEAC Atlétikai Szakosztályára mindig jellemzõ volt, hogy egymás sikereit megbecsültük, és segítettünk azoknak a versenyzõknek, akiknek egy verseny nem az elképzelésük szerint sikerült. Mai világunkban sokan túlértékelik az egyén szerepét, a közösségben nem gondolkodva. Mi ezt nem tehettük, és ma sem tesszük, mert, ha ez bekövetkezik, a versenyzõnek nem lesz közösség, ahol meg tudja mutatni a sport fontos, kiemelkedõ szerepét egész életünkben. Versenyzõink igazi tudásuknak megfelelõen kiemelkedõ eredményeket értek el az Országos Bajnokságon, ahol 6 Országos Bajnok, 13 dobogós helyezés, valamint számtalan pontszerzõ hely bebizonyította, hogy nagyon komoly utánpótlás bázissal rendelkezünk, mely teljes reményt ad arra, hogy ezek a versenyzõk nemsokára a Felnõtt Magyar Atlétika meghatározó egyéniségei lehetnek.
Természetesen ezek az eredmények senkit nem tehetnek elbizakodottá, és megelégedetté, mert az élet mindig is bizonyította, hogy ami ma siker, holnap már kevés lehet, ha nem lépünk tovább, és nem akarunk még nagyobb eredményeket elérni. Nyíregyházán megható, és egyben felemelõ érzés volt látni, ahogy atlétáink minden idegszálukkal összpontosítva a végsõkig küzdve érték el azt, ami célkitûzésük volt.
Szeretnék köszönetet mondani azoknak az edzõknek, Szabó Imre, Németh Ilona, Jámbor József, valamint Szabó Anikó személyében, akik nélkül ezek az eredmények bizony nem jöhettek volna létre. Tisztában vagyok vele, hogy a helyzetünk nem könnyû, ennek ellenére sokszor ott születnek az igazi sikerek, ahol a mindennapi létért is meg kell küzdeni. Természetesen a Szakosztály vezetésének feladata, hogy még jobb körülmények között tudjanak edzõink és versenyzõink felkészülni az elõttünk álló feladatokra.
A bajnokságon elért sikerek a BEAC hírnevét erõsítette, hagyományait ápolta, utat mutatott a jövõbe, amelyért mindenkinek hálás köszönettel tartozunk.

Természetesen az általános szakmai értékelésen kívül vannak versenyzõk, akikrõl külön is beszélnünk kell.
Kiemelkedõ eredményt ért el Kenesei Zsanett a 800 és 1500 méteres síkfutásban. Zsanett a huszadik országos bajnoki címét szerezte, évek óta senki nem tudja legyõzni korosztályában Magyarországon. Õ az, aki Barcelonában hazánkat képviselte a Junior Világbajnokságon. Nagyon ritka egy versenyzõ pályafutásában, ami õ már eddig is elért. Meggyõzõ fölénnyel, teljes magabiztossággal nyerte bajnoki címeit.
Balogh Evelin kiemelkedõ képességû ifjúsági versenyzõnk két számban is 1500 és 3000 méteren csodálatos versenyzéssel utasította maga mögé versenytársait. Amennyiben teljes mértékben az atlétika felé fordul, a jövõ egyik reménysége lehet.
Pernesz Zsófia, aki a Nyíregyházi Bajnokságig még semmilyen versenyen nem állt dobogón, csodálatos küzdeni tudással 800 méteren Országos Bajnoki címet, 1500 méteren pedig ezüstérmet szerzett. Meggyõzõdésem szerint ezzel a teljesítményével a bajnokság egyik meglepetés embere volt. Õ is tovább öregbítheti egyesületünk hírnevét.
Perjés Fanni remek, meggyõzõ futásával egyértelmûvé tette számunkra, hogy még nagyon szép jövõ elé néz. Õt csak a BEAC rendkívüli kiválósága, Kenesei Zsanett tudta megverni.
Dani Áron hosszú évek óta bizonyítja, hogy ott van a legjobb atléták között. Áron nagyon nagy küzdelemben 1500-on harmadik, 5000 méteren második helyezést ért el és az 5000 méteres versenye után közvetlenül a 4 x 400-as BEAC váltóban is kiemelkedõen futott.
Elszántságával, végletekig való küzdeni tudásával még sokat fogunk róla hallani.
Dohoczky Tamás ebben az esztendõben már céltudatos, odaadó futásával éreztette, hogy ezen a bajnokságon kiemelkedõen fog szerepelni, amelyet egyéni csúcsa hûen jelez. Tamás szintén méltó utódja lehet a nagy BEAC-os elõdöknek.
Benedek Réka ezen az OB-n egyéni csúccsal, küzdeni tudásával bizonyított, hogy további lehetõségek vannak sportolói pályafutásában.
Csuhai Péter a BEAC kiemelkedõ tudású sprintere a 100 méteres Országos Bajnoki címe mellett 200 méteren ezüstérmet ért el. Péter elõtt szintén nagyon nagy lehetõségek állnak. Ha így folytatja tovább pályafutását beléphet a régi nagy BEAC-os sprinterek táborába.
Pásztor Mercédesz a junior magasugrás idei ranglista vezetõje, aki nemrég válogatott viadalon 182 cm-t ugrott, ezen a bajnokságon második helyezést ért el. Mercédesz elõtt nagy jövõ áll, amennyiben mindent megtesz az elkövetkezõ idõszakban a magasugrásért.
Kellemes meglepetés okozott még a BEAC 4 x400-as váltója harmadik helyével, holott a váltó tagjai nem 400 méteres futók.
Természetesen a felsorolt versenyzõkön kívül minden BEAC-os atlétának, akik a bajnokságon helyezéseket értek el tiszta szívbõl, õszintén gratulálunk, büszkék vagyunk atlétáinkra és edzõinkre, hogy az ország negyedik legeredményesebb egyesületeként zárhattuk a bajnokságot.

 

Gerendási István
BEAC Atlétikai Szakosztály elnök

Képgaléria a versenyrõl