Serdülők Országos Bajnoksága - 2012
Helytállások és megküzdések

 A Tatabányán megrendezésre kerülő Serdülő Országos Bajnokságon – a hagyományokhoz híven, már akkor is, ha pusztán az eredményekről szeretnék szólni elmondható, hogy - markáns volt a BEAC- os jelenlét. Nem tömeges, viszont minőségi. A két napos verseny első napjának már a kezdetén remek és izgalmas BEAC-os teljesítményeket; valódi helytállásokat és megküzdéseket láthattunk.

GYALOGLÁS
Az atlétáinkat érintő első kihívás a 13-14 éves lányok 3000 méteres gyaloglása volt, Molnár Orsi és Richter Dóra így ugyan nem egymás ellenfeleként, de mégis együtt rajtolhatott el egy a gyalogláshoz talán pont ideális 12 fős mezőnyben, amiből már az első köröknél kitűntek magabiztos, szép és szabályos, a hazai gyaloglás megszokott színvonalán már-már túlmutató, egyfelől esztétikai igényű, másfelől gazdaságos technikájukkal. Orsinak aznap mindez egy bravúros egyéni csúcsra és egy második helyezésre, Dórának pedig bajnoki címének megvédésére és legutóbbi szuper egyéni csúcsának precíz reprodukálására volt „elegendő” és ez utóbbi különben emberi szempontból is figyelmet érdemel, mert a civil életben ritkán találkozunk olyan jelenséggel, hogy ember képes „létrehozni” többször, egymás után hajszálpontosan ugyanazt. A puszta szemlélőnek olyan látvány egy ilyen komoly szabályosság folyamatában, mint az aranymetszés.
De nem lehetett itt leragadni, mert a gyaloglóverseny folytatódott. Miután Dóri és Orsi célba értek , amellett, hogy valamelyik verseny eredményhirdetésének részeként megszólalt a magyar himnusz, Südi Anna, Benczik Viki és Rátkai Emese is elrajtolt a 15 éves lányok, szintén 3000 méteres mezőnyében (persze a számok sajnos nem a mezőny, hanem a táv méreteit jelzik). Anna és Viki a rajtpisztoly eldördülését követően „kilőttek”, azonnal az élre törtek és gyakorlatilag ezután bontakozott ki a valódi verseny java; egy komoly taktikai küzdelem. Az első kb. 1500 méterig Viki vezette a mezőnyt és szorosan mögötte ment Anna. Lendületes, szép gyaloglást láthattunk mindkettejük részéről, ugyanakkor Viki meglepően erős iramot diktált. Az első három kör egyéni csúcs körüli részidőkkel zárult. Nagyjából egyenletes, 2 perces, vagy azon belüli köröket mentek. Viki elöl, Anna szorosan mögötte. Rengeteg szurkoló, bíztató barátok, a lányok egymás mögött, de szinte fej – fej mellett. Nagyjából a táv felénél azonban mintha hirtelen megvágtak volna egy filmet, fordult a kocka. Anna egy gyors iramváltással  ellépett Viki mellől,  jó 40 méternyire elhúzott és fokozatosan olyan előnyre tett szert, amit versenytársa ezen a megmérettetésen már csak nagyon nehezen, vagy talán szinte sehogyan sem tudott volna behozni, viszont  a lányok következő versenyéig sem kell sokat várnunk, hiszen az így kialakult eredményeikkel; első és második helyezésükkel mindketten válogatottak lettek és kvalifikálták magukat a szeptember 29.-i rijekai válogatott viadalra, amellett persze, hogy Anna megvédte bajnoki címét és egyéni csúcsot gyalogolt, Viki pedig – a rosszabb stratégiai helyzet ellenére - hozta a remek formáját és ha nem is tudatosan, de bizonyos értelemben együttműködött Annával, aminek végeredményben tehát meg is lett a gyümölcse: 2 dobogó, 2  válogatottság és 2 remek időeredmény és jó bizonyíték arra, hogy a versengés kihívása milyen inspiráló tud lenni. Rátkai Emese sajnos éppen lecsúszott a dobogóról, viszont remekül helytállt, felszabadult stílusban gyalogolt és ő is faragott egyéni csúcsából annyit, hogy így a negyedik helyen zárta és különösen annak fényében szép ez a teljesítmény, hogy ez volt élete 3. gyaloglóversenye, ráadásul elmondása szerint inkább futni szeret igazán!

FUTÁS
A gyaloglást követően a Serdülő lányok 600 méteres futama következett, ahol versenyzőink közül Jánosi Lilla és Köteles Kata indult. A lányok remekül helytálltak a legerősebb futamban és jó időeredménnyel zárták szereplésüket, holott Katának ez csak a 2. versenye volt beacos színekben. Ezután Kovács Abigél következett, 400 méteren. Abigél állhatatossága és szívós küzdelme révén toronymagasan megnyerte futamát, azonban a 400 méter olyan, az atlétikán belül az egyik talán legnépszerűbb táv, ahol már a serdülő mezőny is van olyan népes, hogy több futamot „feltölt”, így sajnálatos módon - azonban teljességgel önhibáján kívül - Abigélnek egy hajszál híja volt a dobogó, nem így azonban az egyéni csúcs, ami magáért beszél, mert mi más is lehetne nagyobb kihívás és nagyobb diadal, mint amit saját magunk és saját korábbi állapotaink, eredményeink ellen vívunk. Ide kívánkozik Kókai Kata 800 métere is, aki idén szintén lemaradt a dobogóról, viszont kitartóan helytállt úgy, hogy előző este még betegséggel küszködött. F. Tóth Anna - életében először - 1500 méteren állt rajthoz és egy remek hajrával a nap egyik kiemelkedő produkcióját nyújtotta. Végig szépen küzdött és mindössze 2 centiméter választotta el a bajnoki címtől. Hasonlóan szépen, karakteres és magabiztos stílusban futott Göllény Zsombor, szintén 1500 méteren, ami aznap az előkelő 5. helyre volt elég.

Összegezve, akadt minek örülni, már az OB első napján minden versenyzőnk szépen helytállt és ki-ki a magam módján átküzdötte magát fizikai, vagy lélektani határain.

A verseny második napján Jánosi Lilla nagyszerű futásának örülhettünk a 13 évesek 2000 méteres futamában, melyben Lilla kitűnő hajrával a második helyett szerezte meg.
Ezt követően pedig mintha megismétlődött volna az előző nap Anna és Zsombor számára. 800 méteren Anna ezúttal 0,8 mp-cel szorult a dobogó második fokára. Zsombor pedig a hét eleji megfázása ellenére újabb egyéni csúcsot és ötödik helyet ért el.

Ezúton is gratulálunk a versenyzőknek és köszönjük az atléták felkészítését edzőinknek, Szabó Imrének és Szabó Anikónak, valamint a szakosztály vezetőjének Gerendási Istvánnak, akiknek a versenyzők iránti határtalan odaadása,  az atlétika iránti megingathatatlan elhivatottsága és rendületlen, fegyelmezett munkája nem pusztán messze túlmutat az edzők szerepkörén, hanem téren és időn átívelő, mindenkori jó gyakorlata megküzdésnek, helytállásnak, a szemünkben mérce.

Bajnai Nóra

Képek a versenyről!