Budapest, 2013

 

Puszta szemlélőnek, drukkernek indultam aznap a Puskás Ferenc Stadionhoz. Érdekelt a gyaloglás, szerettem volna drukkolni, kiáltozni – ilyenkor az ember újra, vagy még mindig gyerek. Érezni azt az „életsűrűjét”, ami meglegyinti az embert, ha meglátja egy gátfutó szinte ökölbeszorított fejét. És érezni azt, ahogyan eszébe jut a mai Rio de Janeiro, vagy az ókori Athén. El is késtem a rajtról, mert tényleg azon gondolkodtam, hogy egyáltalán létezik-e még az, ami szerintem atlétika görög értelemben. Legeredetibb jelentésében olyan versengés, ami az élet jó szimulációja- annyi különbséggel, hogy az vérre megy. Vagy a legprofánabb fölénykeresés lett a felülkerekedés, a játék ösztönének szublimált formájából?

„Ez még a melegítés? – fordultam az első utamba akadt nézőhöz. „Nem tudom, de itt a versenyprogram jobbra” – válaszolta abban az utánozhatatlan modorban, amiben a magyarok leiskolázni szeretik egymást.

Innentől kezdve már inkább Südi Anna és Richter Dóri menetelét fürkésztem.  A 3000 méteres női gyaloglás rajtját lekéstem ugyan, nem is volt rossz így belecsöppenni egy már megtelt csarnok pezsgésébe – az volt az érzésem, hogy az atlétikában most lehet élet. A lányok a szolid méretű mezőny és a (mondjuk egy sprintszámhoz képest) drámaian kevés szurkoló dacára hozták a formájukat, olyannyira, hogy mindketten új egyéni csúcsot gyalogoltak. Anna majdnem 15, Dóri majdnem 16 percen belül teljesítette a távot, ami ahoz vezetett, hogy a dobogón két beacos is lehetett.

Kellemesen másmilyen a középtávfutás. Pernesz Zsófi, Perjés Fanni és F. Tóth Anna 800 m-en versengtek egymással és a három futamra terebélyesedő mezőnnyel. A szoros verseny Zsófi magabiztos futam-és bajnokság győzelmével  zárult, Fanni egy nehezebb pozícióból negyedik, Panni pedig - a sok kanyarú, rutinfüggő pálya szokatlansága ellenére - hatodik lett. Szinte ugyanebben az időben Pásztor Mercédesz 1, 70 méter magas ugrásával a női magasugrás Budapest bajnoka – amit sajnos csak a bemondóból hallhattam, mert bánthatja az, aki egy nagy ugrásról lemarad.

Kovács Abigél – ugyan a középtávfutó lányokkal edz – most 400 méteren állt rajthoz. Egy 400 méter esetében a néző számára felejthetetlenek azok a pillanatok, amikor a versenyzők állítgatják maguknak a rajtgépet, az a műgond és főleg ahogyan a zárt tér összesűríti a rajt előtti pillanatok néma, tompa feszültségét, olyannyira, hogy az megközelíti a sprintszámok átélhetőségét, emberközeliségét. Abigél 1:03:26-os idővel a mezőny 9. helyén végzett.

Richter Bence 800, Göllény Zsombor és Varga Bálint 1500 méteren indultak el. Időeredményeik bíztatóak.

A férfi 3000 méteren Dani Áron, végig vezetve a mezőnyt, elegáns futással győzedelmeskedett. Eredménye: 8:38,98. 2013. január 26.-án, Budapest Fedettpályás Bajnokságával megkezdődött az idei versenyszezon.

Bajnai Nóra

 

A sprinttszámokban az első helyre kívánkozik Odor Fanni nagyszerű 60 méteres futása (8,91mp), amivel 9 éves korára a 11-12 évesek között is dobogóra állhatott. Testvére Norbert az 5. helyen végzett a fiú 60 m-es versenyszámban.
Az idősebbek között Király Adél és Németh Nikolett is egyéni csúcsot futott 60 méteren. A férfi versenyszámban pedig Kovács Kristóf és Bőhm Patrik remekelt. Mindannyiuk eredménye belefért a korosztályuk első hat helyezésébe.
200 méteren öt fiú is rajthoz állt Kovács Kristóf, Vörös Krizstián, Meskó Márk, Bőhm Patrik, Odor Zoltán. Mindannyian a népes mezőny közepén végeztek, akárcsak Nováky Csaba férfi távolugrók versenyszámában.
Női távolugrásban Király Adél és Bíró Kincső ért el korosztályukban jó helyezést.

Richter László

Képek a versenyről