EÖTVÖS5 – INTERJÚ CSERE GÁSPÁRRAL

 

Dani Áron és Csere Gáspár a májusi Eötvös 5 km versenyt  14:26-os, illetve 14:28-as pályacsúccsal zárták. A versenyről Gáspárt kérdeztem, akinek ez volt a nyolcadik Eötvös 5 km-e.

Milyen volt  ez a futás?  Csak egy edzés, vagy kifutottad magad? Volt komolyabb versengés?

Eléggé kifutottam magam, mert annak ellenére, hogy ez részben csak edzés volt, azért komolyan vettem, ami a közvetlen felkészülésem (pl. bemelegítés) magas színvonalán is megmutatkozott. Nagy volumenű tervekkel álltam rajthoz: első helyet vártam pályacsúccsal, de legalább egyéni csúccsal. Habár nem mindegyik célkitűzés lett meg, elégedett vagyok, mert egy 15 percen belüli futás azért elég bíztató ilyen körülmények között. Áronnal versengtünk rendesen. A tempót főként én vittem, a második felében pedig ment a huza - vona. A legvégén mindketten hajráztunk, de Áron gyorsabb volt.

Egy ilyen verseny rajtvonalánál állva általában mit szoktál érezni és mit éreztél most?

A rajtvonalnál a versenyzés egyik legkülönlegesebb érzése jelenik meg: kisebb-nagyobb izgalom, magas fokú koncentráció, egy jó futás iránti vágy és várakozás...  A mostani versenynél ez nem volt annyira intenzív, mert a hazai terep, a verseny jellege, a mezőny miatt nem alakul ki olyan igazán nagy verseny hangulat. inkább otthonos érzések fogják el az embert, ami egy nagy eredmény szempontjából nem biztos, hogy kedvező.

A célba érkezésből és a megelőző pillanatokból mire emlékszel?

A mostani célba érkezés nem volt annyira felemelő, mert alulmaradtam egy fontos hajrában. Ennek ellenére azért volt benne öröm, mert egyrészt jó eredmény született, másrészt azért jó túl lenni egy fárasztó futáson. Ezek a pillanatok egyébként a fáradtság miatt sokszor nem jutnak el az érzékelésig. Inkább utána szoktuk felemlegetni és elemezni a történteket.

Mi a verseny legemlékezetesebb pillanata? Egy kulcsmozzanat?

Amikor ráfordultunk a hosszú célegyenesre akkor még 13 perccel kezdődő időt mutatott az óránk. Ez elég jó érzéssel töltött el, hiszen egy jó időeredmény megszületését vetítette előre.

A mostani verseny fejlődött a korábbi Eötvös 5-ökhoz képest?

Nagyon sokat! 2000-ben indult a verseny története. Eleinte 50-100 fő körüli részvétel volt sokáig jellemző, majd 2009-ben hirtelen elérték a 300-at. Ez egy darabig stagnált, majd fél évvel ezelőtt sikerült egy újabb lépcsőfokot ugrani: majdnem 500 résztvevő futott akkor. A mostani Eötvös 5 pedig újabb jelentős fejlődés: habár még nincs hivatalos adat, de tudomásom szerint 700 körüli volt a résztvevők létszáma. Sajnos a sportszakmai fejlődés nem arányos a népszerűség emelkedésével, de egy ilyen amatőr versenynél ez nem nagy baj. Azért vannak évről évre fejlődések a szervezésben. Most pl. a marketing tevékenység volt nagyon jól kidolgozva, ami nagy szerepet játszott a létszám alakulásában.

Hogyan érvelnél az észrevétel ellen, hogy ezek a versenyek olyan hangulatúak mintha csak addig tartana a dolog,
míg összetapsolják a tömegeket és eldördül a rajtpisztoly?

Egy futóverseny középpontjában mindig a futás, a futam áll, és ez itt is így volt. Az, hogy a verseny után szép lassan (vagy inkább gyorsan) elszállingóztak az emberek, az sajnos általános probléma, még az országos bajnokságokra is jellemző. Sajnos hazánkban nincs - vagy inkább alacsony mértékű a kultúrája annak, hogy egy verseny az egyéni szereplés mellett egy közösségi esemény is legyen. Ehhez természetesen színvonalas kiegészítő programok kellenek, és magát a futóversenyt is ünnepélyessé kellene formálni. Például Ausztriában egy utcai futóverseny sokkal impozánsabb...

Te, mint eredményes és rutinos futó szoktál mentális tréninget, pszichológiai módszereket alkalmazni futások előtt/alatt
(NLP, autogén tréning, relaxáció) bármi hasonló?


Ezt a területet hívőként nagyon óvatosan közelítem meg. A pszichológiát bizonyos mértékben elfogadom, és néhány tekintetben hasznosnak is találom. De vannak olyan technikák, amit ugyan tudományosnak állítanak be, de valójában ellentétben állnak a Bibliával. Az ilyenek -pl. autogén tréning kategorikusan elutasítom. A bibliai hit szerint szellemi erőt csak egy forrásból -Istentől szabad igénybe venni, minden más praktika rossz és egyben káros is. Ugyanakkor fontos a jó lelki állapot fenntartása, amiben segíthet a pszichológia. Én például szoktam légző technikákat is végezni, de szigorúan csak biológiai indíttatásból, ezen kívül segíthet a zenehallgatás, visszafogott baráti beszélgetés is. Nem utolsó sorban szoktam imádkozni is, nekem ez a fő fegyverem.

Miben ragadnád meg ennek a versenynek  a legfőbb értékét? Mért szereted?

Ismerve a magyar felsőoktatási sport helyzetét, hatalmas dolog az, hogy egy szabadidősport rendezvényre több mint félezer egyetemista eljön. Ez országos szinten is ritkának számít. Ez a futóverseny az ELTE sportéletének egyik emblematikus versenye, de a budapesti egyetemeket, sőt úgy általában a budapesti utcai futókat is összegyűjti. Sokrétű.

 

Bajnai Nóra