Wink futófesztivál - futás az egyenlőség nevében

 

Először vettek rész a BEAC atlétái az immár 10. alkalommal megrendezett Wink futófesztiválon, mely az egészséges sportolók számára kiírt klasszikus maraton, félmaraton távok mellett - a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség támogatásával - a fogyatékkal élő sportolók számára is versenyzési lehetőséget nyújtott.

Színeinket az egészséges atléták között a Richter Bence, Miksa Kende és Richter László alkotta félmaraton váltó trió képviselte. A kb. 7 km hosszúságú pálya Siófok legszebb sétányain és a Balaton parton lett kijelölve, így igazán kellemes környezetett biztosított az erőpróbára.
A rajt a városközpontból történt, ami az jelentette, hogy az első váltótagnak egy kb. 800 m-es felvezető szakaszt is meg kellett tenni a saját körén kívül (emiatt a verseny távja az utólagos mérés alapján valamivel hosszabb volt a félmaratoni távnál). Ezt a feladatott Bence vállalta és egy jó iramú futás után, szakasza befejeztével a második helyen váltottunk. Sajnos a váltások nem zajlottak gördülékenyen, mert a már jól bevált bot, vagy bokára erősíthető tépőzáras chip megoldások helyett, ez alkalommal a rajtszámot - és vele a hátoldalra erősített chippet - kellett egymásnak átadni. Ez a megoldás váltók esetében nem ideális.
Második emberünk, Kende a futása során csökkentette a hátrány, de a második váltásnál ismét időt vesztettünk, így már nem sikerült behozni a hátrányt a vezető váltóval szemben, és a csapat végül a második helyen zárta a versenyt.

A fogyatékkal élő sportolók küzdelmében a BEAC Atlétika által patronált Diószegi úti Speciális iskola atléta csapatának szurkolhattunk. A kis létszámú társaság nagyon eredményesen szerepelt, hiszen a 7 km-es távon az abszolút egyéni első és harmadik hely mellett a csapat győzelmet is megszerezték. A csapat legkisebb tagjának pedig a divízió 2-es kategóriában az egyéni negyedik helyezést sikerült elérni.

Bár az időjárás inkább tavaszi, mint nyári volt, a verseny végeztével jól esett a rövid úszás a hűvös Balatonban, ami után az ilyen versenyek elmaradhatatlan része, a "tésztaparti" várta a résztvevőket. Az eredményhirdetésre késő délután került sor. A díjakat, köztük az egyedi Zsolnay porcelánérmeket a versenyt támogató kínai sportszergyártó cég tulajdonosai, ill. a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség képviselői adták át.
Szimpatikus és követendő az a magatartás, ahogy a verseny és az eredményhirdetés során a szervezők minden téren egyenrangúként kezelték az egészséges és a fogyatékkal élő sportolókat.

Richter László

A verseny képei