Harcművészetekből középtávfutás

 

Bálint Zoltán mindössze néhány hónapja csatlakozott egyesületünkhöz.
A Mátyásföldön megrendezett Budapest Open keretében 800 méteren rajtolt. Harcművészeti sportmúlttal atlétaként ez volt az első versenye. Meggyőző futással és elsőre meglepően jó időeredménnyel végzett. Versenyélményeiről, az atlétikáról és a céljairól kérdeztem. 

Egy első verseny (bármiben) mindenkinek az életében emlékezetes marad. Itt és most mit vártál magadtól és abból mi sikerült?
Igazából egy 4-5 másodperccel rosszabb időeredményre számítottam, ezért nagyon boldog voltam, amikor kiderült, hogy mégse olyan rossz ez az eredmény a korcsoportomban. Ugyanakkor nem elégedhetek meg vele, mert a közel jövőben még jobb lehet. Alapvetően ezzel az eredményemmel is meg vagyok békülve, hiszen egy hónapja futok.

Milyen emlékezetes pillanatok adódtak a versenyed alatt? (pl. rajt és cél érzelemvilága, holtpont, csúcspont, Kifutottad-e magad?)
A legemlékezetesebb rész az volt, amikor a rajtnál álltunk és már csak el akartam indulni, mert végig azon idegeskedtem, hogy nehogy rosszul kapjam el a rajtot! Holtpontom az utolsó 200 méter elejénél volt. A hajránál éreztem azt, hogy teljesen le vagyok merevedve, nehezen emeltem a lábaimat. Az utolsó 200 méter tűnt a leghosszabbnak, de próbáltam minél jobban nyomni. Ùgy érzem, hogy ahhoz képest, hogy az első versenyem volt mindent kiadtam magambòl. Minél jobban akartam futni.

Milyen egy edzésed?
Tetszik, hogy edzésen vannak elvárások, amiknek meg kell felelni. Én teljesen ehhez voltam szokva a Taekwondo edzőmnél is! Mindig próbálom magamból a legjobbat kihozni és Imre bácsi az edzésekkel mindig elősegíti, hogy kijöjjön, ami bennem van. Én úgy vettem észre, hogy az a minimum hogy az ember végig csinálja az edzést, de Imre bácsi is látja, hogy ki mennyire fáradt el. Elvárásnak tartom, hogy ha valaki versenyeken jó eredményt akar elérni, annak edzésen is keményen oda kell tennie magát. Végig nyomni kell minden feladatot és a végén, ha már úgy érzi az ember, hogy semmi energiája nincs akkor meg fejben oda koncentrál és az utolsó méterekig ki ad magából mindent.

Milyen itt, milyen a BEAC?
Nagyon tetszik az egyesület, jó hangulatban telnek az edzések. Örömmel megyek le edzeni és mindig azt várom, hogy mikor lesz edzés.

http://static.ak.fbcdn.net/rsrc.php/v2/y4/r/-PAXP-deijE.gifMiért váltottál egy harcművészetről a középtávfutásra?
Általános iskolában atlétizáltam, de akkor csak az iskolában volt erre lehetőség. Külön klub nem volt, ahova elmehettem volna. Futni mindig is szerettem. Pestre jöttem tanulni és egyszer csak eszembe jutott, hogy miért is ne menjek le atlétizálni. Az interneten klubok után néztem és a Beac volt hozzám a legközelebbi.

Vannak hasonlóságok a középtávfutás és a taekwondo között?

Nagy hasonlóságnak tartom a kitartást, bár az melyik sporthoz nem kell. Nem nagyon lehet egymáshoz hasonlìtani a két sportot, két harcművészeti ágat könnyebb.

Akkor melyik marad?
Már csak a futást csinálom. Inkább csinálok egy sportot és abban hozom ki magamból a maximumot.

A „civil életben”  "mi vagy” ?

Gépi Forgácsolónak tanulok... Nagyon szeretem csinálni ezt a szakmát, nem véletlenül választottam ezt. Alkatrészeket gyártunk, mint pl. a tengelyek.

A céljaid mik a futással?
A legközelebbi célom a hétvégén az Országos bajnokságon minél jobban teljesíteni. A futást (és benne a versenyzést) „csak” minél tovább szeretném csinálni. Távolabbi cél lehet, hogy bekerüljek egyszer a válogatottba.

És mennyire gondolod komolyan?

Az a célom, hogy nagyobb versenyeken minél jobb eredményeket érjek el. Az olimpián még nem gondolkoztam, de bármi elképzelhető. Nagyon komolyan gondolom, amit csinálok. Minden edzésen igyekszem kiadni magamból mindent.

Köszönjük szépen a válaszokat!

Köszönöm, meg volt életem első interjúja! :-)

Bajnai Nóra