Nyíregyháza Országos Junior és Utánpótlás Bajnokság Kenesei Zsanett 1500, valamint 800 méteren,
Dani Áron 3000 m akadályon Országos Bajnokok lettek

 

 

 

Kenesei Zsanett pályafutása 2006 óta töretlenül fejlődik, a hazai mezőnyben mindenkit nagy fölénnyel utasít maga mögé. Országos Bajnoki címeinek száma szinte megszámlálhatatlan minden korosztályban. A BEAC kiválósága, aki méltó utódja lehet Nagy Zsuzsának, aki a BEAC színeiben világraszóló eredményeket ért el. A bajnokság előtti héten élete első felnőtt válogatottságán vett részt Dublinban az Európa Kupán, ahol a MASZ várakozását felülmúlva olyan versenyzőket győzött le, akik nála jobb eredményekkel rendelkeznek, és a futó nagyhatalmak közé tartoznak. Itt is bizonyította rendkívüli versenyzői adottságait, valamint kiváló taktikai érzékét. Ezen a bajnokságon mindkét számot nagy fölénnyel nyerte, egy másodperc kétséget sem hagyva afelöl, hogy a célszalagot Ő szakítsa át elsőként. Igazi saját nevelésű BEAC-os atléta, aki méltóan képviseli a 115 éves szakosztály hagyományait.

Dani Áron versenyei mindig valamilyen különleges eseménynek számítanak, ahol azok sem tudnak unatkozni, akik kimondottan nem az atlétika szerelmesei. Mi is szokott történni? Van, amikor olyan öldöklő küzdelemben győzedelmeskedik, hogy a legnyugodtabb embereket is az őrületbe kergeti. Repertoárja itt nem fejeződik be, mert előfordul, hogy ritmusváltásai következtében játszadozik a mezőnnyel és önmagával is, de itt is mindig a győzelem hajtja előre. Találkoztunk olyan koreográfiával, amikor az utolsó 400 méteren 150 méteres hátrányt ledolgozva győzedelmeskedett. Ő a civil életben is egy igazi egyéniség, kedveli a művészetet, és sok minden iránt érdeklődik. Ebben az esztendőben 9 percen belül futott 3000 méter akadályon, ezzel teljesítve az utánpótlás EB szintjét. Szeret elkalandozni különböző távokra, ahol kalandozásai során most 800 méteres síkfutásban ragyogó futással a dobogó 2. fokára állhatott fel. A 3000 méteres akadályversenye élmény számba ment. Azt a versenyzőt győzte le, aki az USA-ban edz, tanul, és ebben az esztendőben egy kicsivel jobb idővel rendelkezett. Áron azonban ettől nem ijedt meg, és amikor a vizes akadályról leérkezett ördögi futásával szinte sokkolta ellenfelét. Így lett az idén ezen a távon Országos Bajnok. Szintén egy saját nevelésű BEAC-os atlétáról beszélünk, aki gyerek kora óta szereti az atlétikát és szakosztályát. Büszkék vagyunk Áronra.

Perjés Fanni évről évre folyamatosan fejlődve bizonyítja, hogy ott van a helye a legjobb Magyar női 800 méteres futók között. Ezen a bajnokságon egy másodperc kétséget sem hagyott abban a tekintetben, hogy a Bajnoki ezüstérmet senki nem veheti el tőle. Egy olyan lányról van szó, aki nagyon szerény, sokoldalú, aki szereti, tiszteli sporttársait. Edzés munkája, tehetsége, hozzáállása alapján még nagyon sok sikert fog elérni. Drága Fanni! Ez az én kérésem hozzád: Bízz magadban, hogy minden feladatot meg tudsz oldani, hiszen az edzéseken ezt számtalanszor bizonyítottad. Már csak egy nagyon pici hiányzik ahhoz, hogy a legszebb terveid a sportban is megvalósuljanak. Kívánok ehhez sok-sok hitet önmagadban.

Ferenc Kata  a 3000 méteres síkfutásban állhatott fel a dobogó 3. fokára, amely nagyon szép teljesítmény egy Magyar Bajnokságon. Azon megbízható futók közé tartozik, akik versenyről versenyre bizonyítják, hogy a kitartó munkának mindig van eredménye. Hosszabb távokon is versenyez, ahol szintén szép sikereket ér el. Teljesítményéhez gratulálunk.

Pásztor Mercédesz a Női Utánpótlás Bajnokságon magasugrásban bronzérmes lett. Ezen eredmény kapcsán egyik szemünk sír, a másik nevet. Miért is mondom ezt? Egy olyan kiváló adottsággal, és tehetséggel megáldott versenyzőről van szó, akinek a hazai versenyeket mindig egyértelműen kéne nyernie. Edzője Jámbor József, amit a magasugrásról tudni lehet, azt Ő a legmagasabb szinten képviseli, amelyet Mercédesznek hihetetlen türelemmel, és megértéssel ad át. Ennek ellenére Mercédesz formája állandóan ingadozik. Drága Mercédesz! Vannak emberek, akik úgy élik le életüket, hogy semmiben nem tehetségesek, vagy nem találják meg, amiben kiemelkedőt alkothatnának. Neked a Teremtő tehetséget adott, és utat mutatott. Azonban Te nem mindig azon az úton jársz, ami a tehetség kibontakozásához, és a sikerhez vezet. Nagyon nagy lehetőséget hagysz ki az életedből, ami soha többet nem fog visszatérni. Helyedben teljesen megszállottként az atlétika felé fordulva élném mindennapjaimat. Ezt egy olyan ember mondja neked, aki már az életben nagyon sokat megtapasztalt. Eddigi eredményedhez gratulálunk, és további sok sikert kívánunk.

Csere Gáspár az 5000 méteres síkfutásban 4. helyen érkezett a célba, amely kiváló eredmény. Tudnunk kell, hogy Gazsi az utóbbi években fantasztikus eredményeket ért el az utcai futóversenyeken, félmaratonon, valamint mezei versenyeken. A nemzetközi megmérettetések alkalmával, ahol több száz futó versenyez mindig az élbolyban végzett, általában csak egy-két kivételtől eltekintve a kenyai futók verték meg. Egy nagyon tudatos, megszállott, fanatikus futóról van szó, aki a későbbiek során a maratoni távon rendkívül jó eredményeket érhet el. Eddigi teljes pályafutásához tiszta szívből gratulálunk.

Sándor Krisztián 800 méteres síkfutásban 7 helyezést ért el, ugyancsak 7. helyen érkezett a célba Kovács Kristóf a 100 méteres síkfutásban. Természetesen nem csak a bajnokok és dobogósok fontosak szakosztályunk számára, hanem minden olyan versenyző, aki odaadó munkával, nagyon tisztességes eredményeket ér el. Ők mindketten ebbe a kategóriába tartoznak. Nekik is gratulálunk.

Szeretném megköszönni azoknak az edzőknek a munkáját, akik nélkül versenyzőink ezeket az eredményeket nem érhették volna el. Az élre kívánkozik Szabó Imre, akinek tanítványai három Bajnoki címet, két ezüstérmet, egy bronzérmet, egy negyedik, és hetedik helyezést értek el. Ez hihetetlenül kiemelkedő eredmény, ami mögött nagy edzői teljesítmény áll. Jámbor József, valamint Németh Ilona munkájához is gratulálok, és köszönetemet fejezem ki.

Ezen a versenyen a BEAC-os atléták fekete karszalagot viselve csuklójukon tisztelegtek a nagy BEAC-os legenda Erdélyi György gerelyhajító emlékét őrizve. Biztosak vagyunk abban, hogy Ő odafentről is nagyon büszke rátok, fiatal BEAC-os versenyzőkre, akik tovább viszitek a sport értékeit, az atlétika szeretetét.

Gerendási István
Szakosztály elnök

 

Kenesei Zsanett így látta a bajnokságot versenyzői szemmel:

A hét elején a BEAC és a magyar atlétika egy kiváló sportolóját vesztette el. Erdélyi Györgyöt, a '70-es évek kiváló gerelyhajítóját, aki olyan nevek közt emelkedett ki a magyar gerelyhajítók mezőnyében, mint Kulcsár Gergely, vagy Németh Miklós.

A szomorú hétkezdést követően Gyuri bácsi emlékének is szentelve egy nagyon eredményes hétvégével zártuk a hetet. Időrendben haladva én kezdtem 1500 méteren. Jó idővel szerettem volna célba érni, mivel néhány héten belül magyar bajnokság lesz, ez többé-kevésbé sikerült is, emellett megnyertem életem első utánpótlás magyar bajnokságát.

Aztán következett Dani Áron 3000 méter akadályon, érte volt mit izgulni, a ranglistán 2. helyen áll 8:58-as idővel. Végig hihetetlenül összeszedetten versenyzett, nekem személy szerint az ő futásai tetszettek a legjobban a 2 nap alatt. A 3000 akadály az atlétika egyik legmegerőltetőbb, egész embert kívánó száma. Emellett egy nagyon fifikás ellenfél volt a mezőnyben. Amennyire az elmúlt évek tapasztalata alapján észrevettem, Áron az utolsó 2 akadályvételnél tud nagyon meglepő dolgokat produkálni pozitív és negatív irányban is. Amit tegnap művelt, az épp a zseniális kategóriába sorolható. Az utolsó vizesároknál a VEDAC-os Szalait szinte álló helyzetben hagyta ott az utolsó 150 méterre, ezzel egy idegörlő taktikai versenyben nyert U23-as magyar bajnoki címet és a Jeszenszky László emlékversenyt is.

Vasárnap dél körül a 2. BEAC-os "különítmény" is megérkezett, először azonban az U23-as lányok 800 méterében voltunk érdekeltek. Itt kettős BEAC-os győzelemnek örülhettünk, 2:12-vel a dobogó első fokára állhattam, Perjés Fanni bátor futással, kis különbséggel a második helyen ért célba.

A fiúk U23-as futamában Hargitai András és Hosszeijni Darjus szép bemutatkozófutása után a második futamban indult Sándor Krisztián, aki a lassú kezdés után jól tartotta magát, Áron pedig végrehajtotta második hőstettét: a 800-1500-as mezőnyben akadályfutóként egy olyan utolsó 200 métert "húzott elő a tarsolyból", aminek egy egyéni csúcs közeli idő és egy második hely lett a vége. A futása számomra még imponálóbb volt, mint az első napi, mivel nem tartozott a biztos esélyesek közé, mégis egy karnyújtásnyira volt a győzelemtől.

Aztán következett Ferenc Kata 3000 méteren, stabil futása után a dobogó 3. fokára állhatott, olyan mezőnyben, ahol junior Eb induló is rajthoz állt.

Csere Gazsi 5000 méteren szintén precíz, egyenletes iramot futott, és már az első méterektől kezdve egyedül kellett megoldania a futást, ráadásul a kora délutáni nagy hőségben, amit a futók számára az orkános szél se nagyon enyhített, végül a 4. helyen ért célba.

Pásztor Merci pedig még szombaton magasugrásban szerzett bronzérmet.

Kenesei Zsanett