Interjú Kendével

 

Korábban is részt vettél már Hegyi futóversenyen?

Ez volt az első Hegyifutó Országos bajnokságom. Máskor is indultam olyan versenyeken, ahol nagyok voltak a szintkülönbségek és mindig elég jó eredményeket értem el. Innen jött az ötlet, hogy ha egy ilyen versenyen jó vagyok, akkor akár megpróbálhatnám az OB - t is.

Hogyan készültél fel erre a versenyre?
A verseny előtt a Pilisben voltam egy hétig, ott nagyon jól lehetett készülni, de edzésen is, ha kinti futás volt, pl. 40 perc, akkor a Gellért-hegyre futottam fel.

Milyen volt hegyre futni egy verseny keretében, hogy emlékszel?

A verseny közben végig éreztem, hogy nagyon jól megy a futás. Futás közben nem nagyon tudtam figyelni a tájra pedig a szervezők említették, hogy csodás és ez járt a verseny alatt a fejemben; hogy ha vége van, fel kell másznom a Nagyvillám sípálya tetejére és meg kell néznem.

Milyennek láttad a mezőnyt?

Komoly mezőny volt. A korosztályban győztes Cakó Bálint tavaly megjárta az Olaszországi VB-t a válogatottal és az előttem beérő Honvédos srác is jól ment végig. A mögöttem lévő korosztályos futók között is volt egy két jobb. A felnőtt mezőnyben pedig a többszörös válogatottak is szerepeltek, akik szintén a VB-n és az EB- n is kiválóan szerepeltek.

Mik a legfőbb különbségek a síkfutás és a hegyi futás között? Mennyiben igényel más futótechnikát?
 A síkfutásban nincs szintemelkedés ezáltal tudod ugyanazt a tempót tartani végig vagy esetleg gyorsítani, lassítani, ahogy az érdek kívánja. A hegyi futás ezzel szemben teljesen más; itt a terep írja elő a tempót. Ha emelkedő van, akkor természetesen lassulsz egy kicsit de lehet itt is gyorsan futni felfelé persze az nem egy egyszerű dolog. A lejtőknél pedig ugye minél jobban ki kell engedni a lábait az embernek, hogy gyorsan tudjon futni. Futótechnikában szerintem nem sok különbség van, maximum a kezemet a lejtőknél jobban használom, hogy megőrizzem az egyensúlyomat.

Mekkora volt a szintkülönbség?
470 m volt a 6 km alatt.

Mi a legnagyobb kihívás a hegyi futásban és mi a legfőbb varázsa?
A legnagyobb kihívás talán az, hogy rá kell venni magamat az elindulásra. Mentálisan és fizikálisan is nagy kihívás egy ilyen versenyt lefutni. A legfőbb varázsa talán az, hogy beérsz a célba és tudod, hogy teljesítetted a magadnak kitűzött célt, végig mentél a pályán és még tudsz mozogni.

Átéltél valahol holtpontot?
Volt egy a verseny kb. felénél és ez pont egy emelkedő eleje volt. Még belegondolni is rossz volt, hogy oda nekem még fel kell másznom. De megláttam magam előtt nem messze az első futót és tudtam, hogy utolérhető távolságra van. Ez adott egy kis pluszt.

Mit éreztél a célban?
Fantasztikus volt. Beértem és tudtam, hogy megcsináltam és akkor és ott még az eredmény sem érdekelt csak az, hogy végig csináltam és egész jól teljesítettem.

Mit vársz magadtól a hegyi futó VB-vel kapcsolatban?

A hegyi futó VB-t Lengyelországban fogják megrendezni és sok esélyem van a kijutásra. Jó lenne, ha összejönne, de ha nem, akkor sem bánkódom, hiszen ott van a jövő évem és akkor már biztosan összejön!

köszönöm a válaszokat és gratulálok!

Bajnai Nóra