A gyaloglás utcaképei

 

Egyesületünk idén  három csapatot is kiállított a Puskás Ferenc stadion betonkörén megrendezett Fiatalkorú Csapatbajnokságon, abban bízva, hogy ha ezt a versenyt még nem törölték el, akkor a szervezők idén – lévén az atlétika is kiemelt sportágnak minősül - megadják a módját, méltó, vagy legalábbis emberséges versenykörülményeket teremtenek mindazon fiatalok számára, akik elköteleződtek a gyaloglás mellett, ezt a technikai műveletsorában a futásnál jóval komplexebb, állandó mentális stabilitást és készenlétet igénylő, más európai országokban komoly presztízsű, különleges (egyéni, mérhető, ugyanakkor állóképességi és egyúttal technikai) mozgásformát választották.

Két ezüstérmes serdülő (Szabó Anikó tanítványai) és egy bajnok női ifjúsági csapatunk (Szabó Imre versenyzői) lett a verseny körülmények drámai igénytelensége ellenére. Az eszközigények terén pld. annak örülnénk, ha a jövőben nem szétvagdosott teniszlabdákkal jelölnék ki a pályát, ha a cél, ahova az ember beérkezik, világosan jelölve lenne és pontos tisztázásra kerülnének az eredmények, már a kihirdetésük előtt. Ha a versenyszabályok (hány fő számít csapatnak) a verseny előtt néhány órával már nem változnának meg.  A gyaloglás itthon is „jó szabályjáték”, lehetséges sportolói identitás lehetne.

Bár az atlétika hangsúlyozottan egyéni sport, talán hungarikum, hogy Magyarországon évtizedes tradíciója van a gyaloglásban megrendezett csapatversenyeknek is, ahol olyan alapvető közösségi értékek kaphatnak teret, mint: csapatszellem, bajtársiasság, társas támogatás, csoportkohézió és mégis; ha a Csapatbajnokságon látottakra gondolok, a gyalogló szakág jelenleg (finoman szólva) egy út elején jár.

Mindezzel együtt jó érzés volt látni, hogy minden Beacos résztvevőnk és versenyzőnk dobogóra állhatott, ugyanakkor még jobb lenne, ha legközelebb a verseny szervezői is hozzátennének valamit ahhoz, hogy optimális körülmények és versenyhangulat alakulhasson ki (pl. zene, közvetítés, hangosbemondó, korrekt versenybíróság, a mezőny méretéhez illesztett pályaméret stb.)

Bajnai Nóra

 

Képek a versenyről