Tavaszi Börzsöny

 

A három éves Ironman felkészülésem vége felé közeledve elkezdtem keresni a komolyabb kihívást jelentő futóversenyket. Triatlétaként egyébként sem annyira specializált az izomzatom, mint a közép- vagy hosszútávfutóknak, így Imre bácsi beleegyezésével a téli alapozás végére beiktattam egy kötetlenebb hegyi versenyt is.
A Tavaszi Börzsönyt 17 és 29 km-es távon rendezte meg az Ökofutás csoport 44 versenyző részvételével.

A hosszabb táv 10 órakor rajtolt el, és a mezőnnyel azonnal nekivágtunk a Csóványosnak. Az elöl haladó Novai György rögtön kemény tempót diktált, őt Gyurkó Péterrel vettük üldözőbe. A több mint 600 méteres szintkülönbség leküzdése közel egy órán át tartott.
A hegyről egy gyönyörű szakaszon nagyjából fél óra alatt ereszkedtünk le a völgybe. A lejtős szakaszon alaposan széthúzódott a mezőny, így hosszú ideig egyedül suhantam a fák közt. Bekönnyezett szemmel igyekeztem követni a földre fújt jelzőfesték pöttyöket, de a Nagy-Hideg hegy előtt nem vettem észre egy kanyart és több száz métert túlfutottam. Visszafordulva más eltévedt versenyzőkkel is találkoztam és úgy negyed óra alatt együttes erővel sikerült megtalálnunk a 170 méterrel feljebb lévő ellenőrzőpontra vezető utat.
A csúcson lévő ellenőrzőpontról kissé elkedvetlenedve ereszkedtünk le 450 métert egy meredek lejtőn, ami a köves ösvényen legalább akkora kihívást jelentett, mint a hegy megmászása. A Foltán-kereszt csúcsára azonban már jó hangulatban kaptattunk fel 330 métert a második ellenőrzőpontig és felszabadult futással zárult a verseny.

Az 5. helyezésem meglepetésként ért, a táv második felében ugyanis már jócskán összekeveredett a rövidebb és a hosszabb táv mezőnye, és abban sem voltam biztos, hogy a Nagy-Hideg hegyi kitérőm alatt hányan előztek meg. Bár a sokszor bokáig érő sár, a göröngyös utak, és meredek emelkedők nem engedték a klasszikus futás gyakorlását, állóképesség és kitartás terén sokat adott ez a verseny.
Talán hiányzott belőle a maratoni erőbeosztás kimértsége, de a küzdeni akarás legalább annyira kell az Ironman táv teljesítéséhez, mint a technika és a fegyelem. 

Geréb Gábor