Kassel félmaraton - két korosztályos dobogós helyezés


Németország majdnem mértani közepén egy „kis” város Kassel, ahol immár 9. alkalommal lett megrendezve a több számból álló maratoni futóverseny.

Az egyik versenyszám a félmaraton volt, amin a BEAC-ból ketten indultunk el. Richter Bence és jómagam.
Csütörtök reggel indultunk a Keleti pályaudvarról, és estére érkeztünk Kasselbe, Müncheni átszállással. Keresztanyukámnál laktunk, aki fiával és élettársával él Kasselben. Ő hívott meg minket versenyezni hozzájuk.

Kassel gyönyörű város. A Wilmhelshöhe kastély és a hozzá tartozó park a világörökség része. Sajnos a II. világháború alatt a város 80%-a megsemmisült. A megmaradó épületek közül számos régi ház és a régi paloták az ott élő főúré voltak valamikor.
A péntek egész napos városnézéssel telt. Közben beiktattunk egy kis átmozgatást is, hogy ne merevedjünk le teljesen a verseny napjára. Szombaton egy grill partin voltunk keresztanyámék nyaralójában, ami szintén Kasselben van. Majd még egy kis esti átmozgatásos városnézős kocogást és lelkileg készülés a másnapi versenyre. Bencének ez volt élete első félmaratoni versenye, ezért ő még nem tudta mire lesz képes ezen az ismeretlen pályán. Ugyan előtte való nap átnéztük a pálya egyes részeit, de nem gondoltuk volna a villamosból vagy buszból nézve, hogy ennyire kemény lesz majd a verseny. Kisebb emelkedőket észleltünk, de akkor még nem tűnt erősnek a pálya.

Másnap reggel 8:30-kor volt a rajt, így már 6-kor ébren voltunk és készülődtünk a versenyre. Gyors reggeli és kocogás ki a starthoz, ami a céltól kb. 200-300 méterre volt. Ez a kocogás pont elég is volt a melegítés első részéhez. Nyújtás és repülőzés után beálltunk a rajthoz. A rajt után felálltam az élbolyba és próbáltam tartani a tempójukat ameddig tudtam. Bence, a második bollyal jött.  A verseny alatt kiderült, hogy a pálya meglehetősen sok szintkülönbséget rejtegetett. Nem igazán meredek, inkább hosszú, „alattomos” emelkedőkkel volt tarkított az útvonal.

Az első komolyabb emelkedő kb. 10 kilométer környékén jött, ekkor maradtam le az éltől. Innentől fogva lelassultam és - ha nem is sokkal – de leszakadtam. (Csak 5 percet kaptam a végén.) Beálltam a 6. helyre, bár előtte még megelőztem egy embert. Így lett meg az abszolút 6. hely a végén. Bár a cél előtt még a közelemben volt a 7. és 8. helyezett, de volt egy bő 20-30 méter előnyöm, és a hajrám is gyorsabb volt, ezért az első külföldiként és az addigi legfiatalabbként érkeztem a célba. Az időm 1:18:04 lett. Bence 1:23:12-t futott és 23. lett az abszolút versenyben! Én korosztályos (U20) első lettem, Bence pedig harmadik!

A verseny után egész napos lazulás következett majd másnap megint korán kelés és utazás haza.

Miksa Kende