Ifjúsági Országos Bajnokság és MASZ Nyílt Fedettpályás Bajnokság – 2015

 

„Az élet is lépésekből áll, akár a futball. És ha belegondolsz, mindkét játszmában nagyon csekély a hibalehetőség, hiszen ha egy kicsit nagyobbat lépsz, vagy kisebbet, már máshova érsz. Ha egy kicsit gyorsabb vagy lassúbb vagy, már nem kapod el a labdát, szóval minden téren a legfontosabb az időzítés, legyen az a félidőben, minden percben vagy másodpercben. Fogjátok meg a pillanatot, mert ha egyszer majd el kell számolnotok vele, akkor tudjátok, hogy győztesek voltatok, vagy vesztesek, hogy éltetek, vagy haltatok. Legyen szó bármilyen harcról, mindig az győz, aki mindent belead, az élete árán is. Én nem küzdhetek helyettetek. Nézz a melletted ülőre, nézz mélyen a szemébe, azt látod majd benne, hogy a srác segít majd a harcban. Látni fogod, hogy ő meghozza ezt az áldozatot a csapatért. Tudja jól, hogy ha rajtad múlna, te is megtennéd ezt érte. Ezt hívják csapatnak. Tehát: vagy túléljük ezt a harcot egy csapatként, vagy odaveszünk egyénenként.”

Minden héten háború

 

Február 13- 14.-én került sor a 2015-ös Ifjúsági országos bajnokság megrendezésére, a fedettpályás szezon egyik első hazai megmérettetésére. A fenti idézet jól példázza azt a szellemiséget, kohéziót, közösségszervező erőt, ami egy csoportosulást csapattá formál. A BEAC-os atléták időeredményeit végigtekintve a verseny keretében született figyelemreméltó teljesítmények figyelemreméltóak.  Mindazonáltal ez egy olyan szemléletes verseny volt, aminek nem csak az eredmény excel tábláit volt érdemes végigpásztázni. A fenti idézet jól példázza, hogy noha az atlétika egyéni sportág, melyben az elért időeredmény a (nehézkesen mérhető, inkább elvágólagos) tehetség mellett minden esetben a felkészülés színvonalának és az aktuális teljesítménynek az eredőjeként határozható meg; ezen a versenyen megmutatkozott, hogy milyen valódi csapatszellem jellemző az egyesületre.  A hosszútávfutó - gyaloglószámokban valamiért egészen elenyésző a szurkoláskultúra a látvány - csapatsportágakhoz, vagy akár a sprintszámokhoz képest; ezen a versenyen azonban mégis az egyesület tagjainak gyújtóhangú kiáltásaitól, lelkes, bíztató hangoktól volt hangos a szolid syma csarnok, mind a Dani fivérek huszonöt körös, emberpróbáló számában; mind Csontos Imre tizenöt körös versenyének extravagáns, ezerméteres hajrájakor.

A verseny egyik résztvevőjének kommentárja saját élményével, teljesítményével kapcsolatosan:

Milyen volt ez a verseny? Hogy érezted magad?

Tavaly 9:01-et mentem 3000-s készülésből, intenzív ezrek résztávjából, bár egyedül futottam... de akkor is. Idén meg szinte alig futottam 3:20-on belüli ritmust edzésen néha 3:10 és tavaly heti 150-ből, idén heti 70-80-ból. Amikor  meghallottam a többiek szurkolását izomból elkezdtem futni.(Csontos Imre)

 

Az alábbiakban láthatóak a leginkább figyelemreméltó eredmények – a teljesség igénye nélkül:

eredmények gyaloglásban/ ifjúsági OB: Südi Anna (15:42, 1. helyezett), Dani Péter (28:50:65, 3. helyezett), Dani András (29:15: 79)

eredmények középtávfutásban/ nyílt verseny: Perjés Fanni (2:16), Koch Domonkos (4:14:89), Göllény Zsombor ( 800 m 2:01), Boross Gábor ( 800 m 2:01)

eredmények hosszútávfutásban/ nyílt verseny: Csontos Imre (8:57:48, 2. hely),

Bajnai Nóra