A BEAC rövid története

 

Az 1898-ban alakult BEAC egyike a legrégibb magyar sportegyesületeknek. Első elnökéül a világhírű tudóst és jeles államférfit, Eötvös Lorándot választották. A megalakult egyesület az éledező versenysport egyik fontos tényezőjévé vált már első éveitől fogva. Az atlétika, a torna, a vívás és a korcsolya voltak az első sportágak, amelyeket a klub kereteiben felkaroltak. Az egyesület arculatára mindvégig jellemző volt, hogy a sportágak igen széles választékát tárta a sport iránt érdeklődők elé, s a klub mindvégig jelentős szerepet játszott több sportág hazai meghonosításában, népszerüsítésében. Így pl. a századforduló táján, ill. az azt követő években alakult meg a labdarúgó, asztalitenisz és gyeplabda szakosztály, a 60-as évektol kezdődően pedig tájfutás, sportgimnasztika, rögbi és karate szakosztályok kezdték meg muködésüket a fekete fehér színekben.

A szakosztályok száma az igényektől és a lehetoségeinktől függően természetesen változik, a nyolcvanas évek végén megszünt a sport- gimnasztika és rögbi szakosztály, majd később néhány éven át szerepet vállaltunk noi és férfi vizilabda szakosztály működtetésében is.

Az egyesület fennállása óta öt olimpiai bajnokot adott, 1912-ban Prokopp Sándor lövészetben, 1936-ban Csík Ferenc 100 méteres gyorsúszásban és Dr. Rajczy Imre a kardcsapat tagjaként, Kovácsi Aladár 1952-ben öttusa csapatban, 1968-ban Németh Angéla gerelyhajításban szerzett olimpiai bajnoki címet. Sportolóink 1898 óta több mint 400 magyar bajnoki címet szereztek különböző sportágakban.

Az egyesület jelenleg kettős funkciójának igyekszik megfelelni. Egyfelől keretet biztosít az egyetemi ifjúság - különböző szintű - testedzéshez, versenyszerű sportoláshoz, másrészt mai feltételei között igyekszik hagyományainak megfelelő színvonalú versenyeredmények elérésére is.

A BEAC a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem sportegyesülete. Mintegy 700 főnyi tagsága elsősorban az ELTE hallgatóira és oktatóira épül, míg az utánpótlás korosztályban meghatározóan a XI. kerületi iskolák diákjait találjuk. Kiemelt feladata a sportklubnak, hogy felkutassa, és tagjai közé hívja az alumnusokat, az egyetem korábbi hallgatóit és dolgozóit.